Ik nam voor deze wandeling de trein naar het CS Leiden; automobilisten kunnen hun auto kwijt bij de Morspoort parkeergarage. Vanuit het station wandel je rechtdoor naar het Galgewater waar routebordjes de weg wijzen.

Even verder is het Museum Volkenkunde, gevestigd sinds 1935 in het voormalig academisch ziekenhuis (www.volkenkunde.nl). Ook voor kinderen een erg leuk museum.

Vervolg de wandeling naar het Rapenburg, door de schrijver Boudewijn Büch beschreven als een van ’s werelds schoonste dreven. Niet voor niets, woonden Prinses Beatrix (op nr 45) en koning Willem Alexander (op nr 116) tijdens hun studiejaren aan deze mooie gracht. Liefhebbers van archeologie moeten beslist even een kijkje nemen in het Rijksmuseum van Oudheden aan het Rapenburg 28 (www.rmo.nl) . Het museum is gevestigd in het voormalige “Hof van Zessen”, genoemd naar de zes nonnen die hier aan het einde van de 16e eeuw woonden. Een van de filmlocaties van Soldaat van Oranje was bij café Barrera aan het Rapenburg 56 (https://cafebarrera.nl) . Boven dit café woonde de Nederlandse verzetsstrijder en de echte soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema. Vanaf zijn balkon kon hij aan de overkant het Leidse Academiegebouw op nummer 73 zien.

Wandel via de zwarte poort van het Academiegebouw naar de Hortus Botanicus (www.hortusleiden.nl). In deze oudste botanische tuin van Nederland, aangelegd in 1590, kan je in alle rust genieten van bijzondere bomen en planten. In de serre van de oranjerie is het grand-café Hortus met op de menukaart gerechten van biologische producten van Nederlandse bodem. De kruiden komen uiteraard uit eigen tuin.

Wandel hierna weer langs café Barrera door de Kloksteeg naar de eeuwenoude Pieterskerk aan het Pieterskerkhof (www.pieterskerk.com/nl) . Neem ook even een kijkje bij de Gravensteen aan het Gerecht, ooit een gevangenis van de graven van Holland.

Schuin tegenover in de Lokhorststraat staat de Latijnse school waar Rembrandt zijn opleiding genoot. Laat je hier vereeuwigen door Rembrandt met een schets van je gezicht (zie foto). Via de Dienstweg en de Breestraat met de Stadsgehoorzaal wandel je verder door de Vrouwensteeg en linksaf over de Apothekersdijk via de Morsstraat naar de Morspoortbrug.

Tip: Wil je Leiden nog eens rustig bekijken vanaf het water? Stap dan aan boord bij rederij Rembrandt aan de Beestenmarkt. Tijdens de vaart van een uurtje krijg je nog veel meer informatie over de rijke historie van Leiden (www.rederijrembrandt.nl/stad_nl.html).

4 thoughts on “2. Wandeling door Leiden (ZH)

  1. Lieve Ellie ,was weer smullen ..
    Je schrijft het zo op, en voelt alsof ik aanwezig was bij deze wandeling Leiden ..dankjewel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.