Nooit meer een saaie zondag. Twintig jaar geleden schreef ik daar mijn allereerste reisgids over, hierna volgden nog vele andere. Nu pak ik online de draad weer op. Ik begin met een wandeling door schilderachtig Delft.

Ik pakte zelf tramlijn 1 vanuit Den Haag en stapte uit bij halte Prinsenhof, (maar het station is ook heel dichtbij).

Het Prinsenhof was ooit het woonhuis van Prins Willem van Oranje en is nu een Stedelijk Museum (https://prinsenhof-delft.nl). In 1584 werd hij door Balthazar Gerards vermoord. De kogelgaten in het trappenhuis zitten er nog steeds, maar nu achter een glazen raampje verstopt. Neem ook even een kijkje in de tuin van het Prinsenhof met een standbeeld van Willem de Zwijger.

Wandel verder naar de Oude Delft met de Oude Kerk uit 1240. Hier liggen beroemde Delftenaren begraven, waaronder Johannes Vermeer en de zeehelden en de zeehelden Piet Heyn en Maarten Tromp (http://oudeennieuwekerkdelft.nl). Op de Oude Delft 161 is het voormalige woonhuis van schilder Pieter de Hoogh.

Via de Nieuwstraat kom je op de Voldersgracht. Hier is het Vermeercentrum Delft waar je veel schilderijen (reproducties) van Johannes Vermeer ziet (www.vermeerdelft.nl/nl) . Vermeer, geboren in 1632 op Voldersgracht 25, werd wereldberoemd om zijn Meisje met de parel en het Melkmeisje. Laat je verleiden bij het razend populaire Kek voor een cappuccino met taart of een vers sapje met sandwich (www.kekdelft.nl). Op de leestafel liggen kranten, tijdschriften, Pim Pam Pet, bridgekaarten en legpuzzels.

Loop terug via de Oudemanssteeg naar de Markt. Op de hoek van de Markt is het House of Vermeer met een enorme collectie Delft Blauw (https://houseofvermeer.com). Deze voormalige herberg, huis Mechelen genaamd, was in het bezit van de vader van Johannes Vermeer. Midden op de Markt staat het standbeeld van Hugo de Groot, achter hem is de 14e-eeuwse Nieuwe Kerk, van maandag tot en met zaterdag te bezichtigen. Hier is ook de grafkelder van ons vorstenhuis, waar o.a. Prinses Juliana, Prins Bernhard en Prins Claus zijn begraven. Aan de andere kant van de Markt staat het stadhuis dat na een grote stadsbrand in 1618 werd herbouwd.

Tip: En mocht je nog een nachtje langer willen blijven in Delft? Boek dan een kamer in het Bridges House Hotel aan de Oude Delft 74 (www.bridgeshouse.nl). Dit fraaie 17e-eeuwe grachtenpand was ooit het ouderlijk huis van de kunstschilder Jan Steen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.