Mijn favoriete wijken in deze stad zijn toch wel het Museum- en het Scheepvaartkwartier.

Wandel vanaf het Centraal station via de Westersingel richting Boijmans Van Beuningen Museum (of parkeer de auto in parkeergarage Museumpark https://parkereninrotterdam.nl/parkeergarage/museumpark). Sla bij kunstwerk Sylvester rechtsaf richting het Boijmans museum (in verband met een grootschalige renovatie tot 2026 gesloten). Het bolvormige gebouw in opbouw is het Depot van Museum Boijmans. Het gebouw van 39,5 meter hoog met 6 verdiepingen zal volgens planning in 2021 de deuren openen. Het is het eerste depot ter wereld met een complete collectie met maar liefst 151.000 kunstobjecten.

Neem het wandelpad door het Museumpark naar de Kunsthal, ontworpen door architect Rem Koolhaas (www.kunsthal.nl). Naast de Kunsthal is Villa Dijkzigt, gebouwd als woonhuis voor de havenbaron Anthony van Hoboken, nu Historisch Natuurmuseum (www.hetnatuurhistorisch.nl). Voorbij het Natuurmuseum volg je de weg naar boven. Steek de Westzeedijk over en neem het eerste wandelpad rechts in het park, ontworpen in Engelse landschapsstijl door Zocher in 1851. De Euromast is gebouwd in 1960 als uitkijktoren voor de Floriade (https://euromast.nl). Het houten Zeemanskerkje verscheepte men in 1914 als bouwpakket uit Noorwegen naar Rotterdam om het hier in elkaar te zetten.

Via de brug kom je bij café Parqiet, gevestigd in een voormalig koetshuis (www.parqiet.com). Op de kaart staan o.a. vegetarische gerechten, bij de koffie is er Bretonse appeltaart. Even verder is het restaurant van Dudok in het Park. Elke zondagmorgen worden er concerten gegeven, aanmelden via de website www.dudokinhetpark.nl/

Neem even een kijkje in de Franse buxustuin en loop achter het monument uit 1860 van de Rotterdamse dichter Hendrik Tollens (1780-1856) naar het kunstwerk “De verloren parel” en de witte parelketting. De veel te jong overleden kunstenares Madeleine Berkhemer ontwierp dit als speelobject voor kinderen.

Ga verder richting Parkheuvel en neem de stenen trap naar de promenade voor een spectaculair uitzicht over de Maas. Aan de overkant van de rivier zie je de Kop van Zuid met o.a. Hotel New York, de passagiersterminal voor cruiseschepen en het 32 verdiepingen tellende World Port Center. Aan de voet van de heuvel is café de Ballentent aan de Parkkade (www.deballentent.nl) . Loop vervolgens langs de oever van de Nieuwe Maas naar de Westerkade.

Hier staat een bronzen beeld van tsaar Peter de Grote (1672-1725), speciaal voor Nederland gemaakt door de Russische beeldhouwer Leonid Baranov. Je komt nu bij de Veerhaven, het hart van het Scheepvaartkwartier. Aan de kop van de jachthaven staat een bronzen beeldengroep uit 2013 van bekende Rotterdammers, zoals snoepfabrikant Jamin, bankier Mees en de vermogende zakenman Van Beuningen die na zijn dood aan museum Boijmans een vermaarde collectie kunst schonk. Kijk nog even bij het Wereldmuseum op de hoek van de Willemskade (www.wereldmuseum.nl/nl). Dit gebouw was tot 1883 de Koninklijke Nederlandse Yacht Club. Prins Hendrik had hier op de bovenverdieping een appartement en vanaf het balkon kon hij de roeiwedstrijden op de Maas volgen.

Wandel via de Veerkade met het Caland monument naar café restaurant Loos aan het Westplein, waar je met een beetje zonnig weer al buiten op het terras kunt zitten (www.loos-rotterdam.nl. Daarna gaat de route verder door de Parklaan met aan weerszijden mooie villa’s.

Meneer Jamin woonde in Villa Welgelegen op nummer 17. Achter dit huis ligt parkje “Schoonoord” met de oudste bomen van de stad. Schoonoord is dagelijks geopend van 8.30 tot 16.30 uur, honden aan de lijn. Kijk voor alle info op www.tuinschoonoord.nl. De wandeling gaat nu weer richting Museumpark naar de parkeergarage of naar het station via de Westersingel.

Dag Rotjeknor, ik heb genoten, ik kom gauw weer terug.

Tip: Wil je Rotterdam ook eens van het water bewonderen? Stap dan aan boord van een van de Spido boten aan het Willemsplein 85 voor een tocht van ca 75 minuten door een van de grootste havens van de wereld en bewonder de skyline met hypermoderne woontorens (www.spido.nl).

4 thoughts on “4. Wandeling door Rotterdam (ZH)

    1. Het varieert soms een beetje. Deze wandeling was behoorlijk lang omdat je eerst vanaf het Centraal Station in Rotterdam moet lopen, maar dat is juist wel een erg mooie tocht langs een beeldenexpositie aan de Westersingel. Maar de meeste wandelingen duren ca 2 uur, exclusief natuurlijk bezoek aan museum, restaurant et cetera.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.