Wandel vanuit het station via de Willemstraat en steek de brug over naar het Park Valkenberg.

Rechts zie je in de singel een 18 meter hoge vuurtoren, ontworpen door Aldo Rossi en in 1992 onthuld door burgemeester Ed Nijpels door het afsteken van een vuurpijl. Park Valkenberg was vroeger de kasteeltuin voor de Heren van Breda. De kasteelbewoners en hun gasten hielden hier de valkenjacht. Het Nassau-Baroniemonument, ontworpen door architect Pierre Cuypers, is in 1905 onthuld door koningin Wilhelmina. Volg het voet- en fietspad langs het oorlogsmonument 1940 “De Vlucht” genaamd, naar de uitgang van het park aan de Catharinastraat.

Links is de 15e-eeuwse Waalse kerk met de entree naar het Begijnhof met het begijnhofmuseum www.begijnhofbreda.nl/bredas-begijnhofmuseum. Neem even een kijkje in de begijnhoftuin met een mooi aangelegde tuin met taxushaagjes en in het midden een bleekveld. De Catharinakerk is uit 1838. Het bronzen beeldje uit 1971 is van kunstenaar Hans Bayens en toont twee begijntjes die samen in gesprek zijn.

Neem ook even een kijkje in de Willem Merkxtuin in de Catharinastraat nr. 24, ook hier weer fraaie beelden met op de achtergrond de toren van de Grote Kerk. Deze stiltetuin is in het weekend open van 11 tot 17 uur. Vervolg de wandelroute in de Catharinastraat; rechts op het Kasteelplein zie je het bronzen standbeeld van stadhouder Koning Willem III. Hij verbleef af en toe op het Kasteel dat hij Prinsenhof noemde.

Wandel de Catharinastraat helemaal uit tot aan de Grote Kerk en loop via de Reigerstraat naar de haven van Breda. Rechts zie je het Kasteel van Breda, waar sinds 1826 de Koninklijke Militaire Academie is gevestigd. De waterpoort het Spanjaardsgat ligt tussen de Granaattoren en de Duiventoren van het Kasteel van Breda. www.kasteelvanbreda.nl/Kasteelvanbreda.nl/geschiedenis-van-de-kma Wandel weer terug naar de driehoekige Havermarkt; de trapgevel van het monumentale pand op nr 21 heet De Vogel Struys en is uit 1665. Hiernaast is de entree naar ’t Sas, een fraai binnenhof met rondom mooie winkels (www.sasbreda.nl). Restaurant Canella heeft een groot terras op de binnenplaats (www.canella-breda.nl).

Volg de blauwe bordjes langs boutique-hotel Bliss (www.blisshotel.nl) naar de Grote Kerk, gebouwd vanaf 1410 in Brabants gotische stijl (https://grotekerkbreda.nl). Ik kom superlatieven tekort om dit allermooiste monument in Breda te beschrijven. In de Prinsenkapel liggen diverse voorvaderen van ons Koninklijk Huis begraven, boven de grafkelders is een bijzonder grafmonument. De kerk is vrij te bezichtigen.

De wandeling gaat verder over de Grote Markt langs het oude stadhuis en de vele terrassen. Kijk ook even naar het mooie pand van Stadsbrouwerij en proeflokaal St. Joris (www.brouwerijstjoris.nl). Hier wordt in het proeflokaal uit eigen brouwerij bier getapt, verser kan het niet. Volg hier de borden naar het Stedelijk Museum via de Veemarktstraat met aan weerszijden mooie winkels.

Steek de weg over naar de Boschstraat; op nr. 22 is het Stedelijk Museum, gevestigd in een voormalig oudemannenhuis. Het museum heeft een moderne glazen aanbouw, met een evenzo modern museumcafé. De vaste collectie gaat over het erfgoed en de geschiedenis van Breda; bekijk voor de wisselende tentoonstellingen de website (https://stedelijkmuseumbreda.nl). Naast het museum is restaurant en wijnkoperij Dames Pellens (https://wijnbardamespellens.nl). En heb je aan het einde van de wandeling nog behoefte aan een biertje, loop dan even binnen bij café en bierbrouwerij De Beyerd (www.beyerd.nl).

Tip: In 2017 werd Breda verkozen tot Beste Binnenstad van Nederland. Wil je na deze wandeling nog een beetje shoppen? Vanuit het centrum van Breda loopt de Ginnekenweg in het verlengde van de Wilhelminastraat naar de Ginnekenmarkt. De meeste winkels zijn er open op zondag.

Tip: Een van mijn favoriete plekken in Breda is de Ginnekenmarkt met al zijn cafés, terrassen en winkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.