Deze wandeling neemt je mee door het rijke verleden en het bruisende leven van Dordrecht.

Wandel vanaf het station Dordrecht, gebouwd in 1872, richting centrum via de Stationsstraat en Johan de Wittstraat en sla bij de Bagijnhof linksaf. Loop de Visstraat uit en ga bij het standbeeld van Johan de Witt en Cornelis de Witt linksaf naar de Groenmarkt. Je komt nu bij het Stadhuis met de kolossale pilaren, gebouwd in 1383 als koopmansbeurs voor de Vlaamse kooplieden.

De gevel de Gouden Os 1523 heeft bovenop de trapgevel een vergulde os. In de 16e en 17e eeuw was hier een vleeshouwerij gevestigd. Neem even een kijkje op de Lombardbrug over het water en ga via de Grotekerksbuurt naar de Grote Kerk. Kijk op de website voor de openingstijden van de kerk en wanneer je de toren kunt beklimmen: www.grotekerk-dordrecht.nl.

Wandel links van de kerk langs het water van de Pottenkade en ga rechtsaf naar de Geldersekade langs het Engelenborch rondeel, een vestingtoren uit 1429. Steek de brug over en ga rechts naar de jachthaven aan de Nieuwe Haven met al die prachtige oude panden. Ben je eerst toe aan een kopje koffie (van Man met Bril) of thee met iets lekkers erbij? Stap dan binnen bij Finn’s aan het Blauwpoortsplein 13, hoek Nieuwe Haven (https://finnsetenendrinken.nl).

Op nummer 30 is museum Huis van Gijn (www.huisvangijn.nl), gebouwd in 1729. Simon van Gijn was zakenman, jurist en verzamelaar en woonde hier van 1864 tot zijn dood in 1922. In het museum vind je interieurs uit de 17e, 18e en 19e eeuw, een speelgoedverzameling en een grote verzameling prenten. Neem ook even een kijkje in de binnentuin, een reconstructie van de tuin zoals Van Gijn die in 1882 liet aanleggen met fruitbomen, bloemperken en rozen. Het geboortehuis van de Dordtse kunstschilder Aelbert Cuyp (20 oktober 1620 – 15 november 1691) heeft op de plaats gestaan waar de Nieuwe Haven 25 nu is.

Wandel de Nieuwe Haven uit tot aan het Vlak en ga rechtdoor de Kuipershaven in. De scheepslift of schroevendok uit 1928 werd gebouwd om schepen uit het water te nemen om de schroeven te repareren. Op nummer 42 zie je boven de poort van het koopmanshuis Het Spijckervat uit 1700 een rood tonnetje, meevat geheten. Het ANWB bord naast de voordeur legt het allemaal haarfijn uit.

Wandel de Kuipershaven uit naar het Groothoofd. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het zogenaamde Drierivierenpunt, links de Oude Maas, rechtuit de Noord en rechts de Beneden Merwede. Het is het drukst bevaren knooppunt van Europa.

Wandel voorbij de luisterrijke Groothoofdpoort uit 1440, van oudsher de belangrijkste stadspoort van Dordrecht. Neem even de tijd voor een lunch in de serre van restaurant Bellevue (www.bellevuegroothoofd.nl) en geniet van het allermooiste uitzicht.

De wandeling gaat verder via de Wijnstraat. Op nummer 123 staat het monumentale pand De Onbeschaamde uit 1650. Boven in de gevel staat een naakt jongetje, vandaar de naam van het pand. Ga nu linksaf de Nieuwbrug over en rechtsaf de Voorstraat in. In de Hofstraat staat het drie meter hoge bronzen beeld van Willem van Oranje en zijn hond, op 9 oktober 2019 onthuld door prinses Beatrix. Volg nu de borden naar het Dordrechts Museum in de Museumstraat. Via de Nieuwstraat en de Vest kom je weer bij het station van Dordrecht.

Tip: De Veemarkt garage ligt nagenoeg aan het begin van deze wandelroute. https://centrumdordrecht.nl/locatie/garage-veemarkt/

Tip: Een alternatief voor trein of auto is de waterbus naar Dordrecht (www.waterbus.nl/haltes/merwekade). Vanuit Rotterdam duurt de tocht bijvoorbeeld een uur. De waterbus legt aan bij de Merwekade. Een leuk uitstapje is restaurant Villa Augustus (https://villa-augustus.nl/restaurant), een wandeling van ca 15 minuten. Het restaurant, gevestigd in een voormalig pompgebouw, ligt midden in eigen groentetuin. 

Tip: Het Dordrechts Museum organiseert van 27 september 2020 tot 14 maart 2021 een tentoonstelling ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van de Dordtse kunstschilder Aelbert Cuyp (1620-1691). Dit ter waardering voor Cuyp en zijn impact op de Britse landschapsschilderkunst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.