‘s-Gravenhage of kortweg Den Haag, is een stad waar je je niet hoeft te vervelen. Wanneer je met de trein komt, volg je vanaf het Centraal Station de borden centrum via de Korte Poten. De auto kan geparkeerd worden onder het Plein of in de parkeergarage van het Lange Voorhout. Ga via de Korte Poten bij het Plein rechtsaf en ga rechtdoor via de Lange Houtstraat.

De wandeling begint aan de mooiste laan van Den Haag: het Lange Voorhout. Je begint op de hoek op nummer 102 met een bezoek aan museum West Den Haag (www.westdenhaag.nl/nl ), sinds het voorjaar van 2019 gevestigd in het gebouw van de voormalige Amerikaanse ambassade uit 1959 dat ontworpen werd door architect Marcel Breuer. Alleen op zondagen worden hier rondleidingen van 1 uur georganiseerd, waarbij je o.a. de bibliotheek, het auditorium en de ambassadeurskamer kunt bekijken. In verband met beperkte plaatsen wel van tevoren een ticket reserveren. Even verder is het museum Escher in Het Paleis (www.escherinhetpaleis.nl), in dit paleis woonde koningin Emma van 1901 tot haar dood in 1934. Schuin tegenover zie je het prestigieuze hotel des Indes (www.hoteldesindes.nl ), gebouwd in 1858. De vestibule was vroeger de ‘porte cochere’, waardoor men de koetsen naar binnen reed. Des Indes is de verblijfplaats geweest van talrijke vorstelijke personen en diva’s.

Wandel over het schelpenpad van het Lange Voorhout met aan weerszijden monumentale panden. Op nummer 15 zit de Pulchri Studio (https://pulchri.nl), gratis entree. De kunstschilders van de Haagse School Israels, Weissenbruch en Mesdag waren lid van deze vereniging. De galerie is ook op zondag vanaf 12 uur open. Met mooi weer kan je in de binnentuin zitten. Even verder zie je het bronzen standbeeld van de Haagse schrijver Louis Couperus met het opschrift: ‘Zoo ik iets ben, ben ik een Hagenaar.’ De kunstenaar Kees Verkade maakte het beeld. Aan de overkant zie je een 17e-eeuwse trapgeveltje op nr 6. Hier woonden de pages van het stadhouderlijk hof.

Naast het Pagehuis is de Kloosterkerk, gebouwd in de 15e eeuw. Steek de Parkstraat over naar de Heulstraat en ga aan het eind hiervan rechtsaf om even een kijkje te nemen bij het Paleis Noordeinde, het werkadres van Koning Willem Alexander. Wandel terug naar de chique winkelstraat het Noordeinde en neem eventueel een kopje koffie in de brasserie van hotel Indigo (www.stocksandbonds.nl). Dit hotel is gevestigd in een voormalig gebouw van de Nederlandsche Bank. Private dining vindt plaats in de kluiskamer van het bankgebouw. Wandel na afloop het Noordeinde weer in en ga bij de Plaats linksaf.

Op nummer 20 zie je een plaquette waarop staat dat Vincent van Gogh hier in de kunsthandel van zijn oom heeft gewerkt. Ga aan het einde van de Plaats rechtsaf naar de Gevangenpoort (www.gevangenpoort.nl) in de 13e eeuw de toegangspoort tot het Binnenhof. Enkele eeuwen later werd het een gevangenis en gerechtsgebouw. Naast de Gevangenpoort is De Galerij Prins Willem-V (www.mauritshuis.nl/nl-nl/ontdek/galerij-prins-willem-v) met ruim 150 schilderijen uit de collectie van het Mauritshuis.

Steek de Hofweg over langs de hofvijver naar het Binnenhof, voorbij de veelgeprezen haringkar en wandel onder het toegangspoortje langs de Eerste en Tweede Kamer en de Middeleeuwse Ridderzaal waar op de derde dinsdag van september koning Willem Alexander de troonrede voorleest.

Wandel het volgende poortje weer uit; links zie je het beroemde Torentje, sinds 1982 de werkkamer van de Minister President. Even verder is Het Mauritshuis (www.mauritshuis.nl ), in de 17e eeuw gebouwd als woonhuis voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen. Bewonder hier de topstukken van o.a. Rembrandt, het Meisje met de parel van Vermeer en het Puttertje van Fabritius. Na een bezoek aan het Mauritshuis ga je weer richting hofvijver.

Op de Korte Vijverberg 3 is het Kabinet van de Koning en even verder het Haags Historisch Museum (www.haagshistorischmuseum.nl ), gevestigd in een gebouw uit 1636, een voormalig gildehuis van de Sint-Sebastiaansschutterij. De vaste collectie bestaat uit o.a. stadsgezichten uit de 16e, 17e en 18e eeuw en portretten van belangrijke Hagenaars. Wandel nog even over het schelpenpad aan de lange Vijverberg, hier staat sinds 1976 het bronzen beeldje van Haagsch Jantje, het beroemde zoontje van de Graaf, te wijzen naar het huis van zijn pa. Jantje is het meest gefotografeerde beeldhouwwerk in Den Haag.

Ga hierna naar rechts en wandel langs de Haagse Schouwburg aan het Korte Voorhout 3 en steek over naar het gebouw van de Hoge Raad aan het Korte Voorhout 8, op 7 maart 2016 officieel geopend. De standbeelden van rechtsgeleerden vóór het gebouw zijn rond 1936 gemaakt en zijn ook bij de laatste verhuizing van de Hoge Raad meegegaan.

En dan is het eindelijk tijd voor een bitterbal in een echt ouderwets Haags café bij Bodega De Posthoorn (https://bodegadeposthoorn.nl) dat hier al sinds september 1945 wordt bezocht door kunstenaars, politici en het Haagse publiek.

Tip: van mei tot eind september op donderdag en zondag wordt er op het Lange Voorhout antiekmarkt gehouden.

Tip: De mooiste winkels van Den Haag vind je op de Denneweg, het Noordeinde en de Hoogstraat; de meeste winkels zijn ook op zondag open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.