In het café van Museum Kranenburgh

Bergen, ooit een kunstenaarskolonie en beroemd om zijn Bergense school met onder andere Charley Toorop en Leo Gestel, is nog altijd geliefd bij een kunstminnend publiek. Ik parkeerde de auto in de parkeergarage aan het Plein. Wanneer je met het openbaar vervoer komt, is ook aan het Plein een bushalte (Connexxion 166) vice versa station Alkmaar.

Wandel vanaf het plein richting Ruïnekerk, gebouwd in 1595. Deze gotische kerk werd vernietigd door een geuzenaanvoerder. Op de hoek van de Oude Prinsweg is museum “Het Sterkenhuis” (www.museumhetsterkenhuis.nl); bewonder hier de stijlkamer en de boerenkeuken van rond 1900. Het museum is alleen van mei tot en met oktober geopend.

Op de hoek van de Oude Prinsweg staat een bronzen beeld van de dichter Adriaan Roland Holst die van 1918 tot 1978 in Bergen woonde. Ga hier rechtsaf de Hoflaan in. Op nummer 26 is Huize Kranenburgh, in 1882 als ambtswoning gebouwd voor de burgemeester van Bergen. Nu is het een museum van de Bergense school. De kunstenaars Lucebert en Ans Wortel hebben er nog gewoond. Vanuit het museumcafé kijk je uit op de beeldentuin die bij het museum hoort. De Hazentafel (2006) is van kunstenares Ilse Le Rütte.

Ga na afloop van het bezoek aan het museum linksaf de Hoflaan in en sla rechtsaf de Maesdammerlaan in of volg het bospad evenwijdig aan deze laan tot aan de Studler van Surcklaan en ga hier linksaf. Je ziet hier bijzondere huizen ontworpen rond 1915 door architecten van de Amsterdamse School, zoals op de hoek De Hut en even verder Huize De Bark. Deze villa is geïnspireerd op de vorm van een schip. Ook bijzonder is het tuinhuisje De Ark gebouwd in 1918. Wandel even de Meerwijklaan in en vervolg de Studler van Surcklaan tot aan de Ruïnelaan.

Aan de Ruïnelaan 12 is concept store l’Etoile (https://letoile.store), de moeite waard om even binnen te kijken, ook op zondagmiddag geopend. Ga bij de Dorpsstraat rechtsaf en bij banketbakkerij Roos linksaf de Kerkstraat in.

Aan het einde hiervan ga je linksaf langs restaurant Het Huis met de Pilaren (https://pilarenbergen.nl); Adriaan Roland Holst was hier een van de stamgasten. Vanaf het overdekte terras heb je een mooi uitzicht op de Ruïnekerk. Wandel verder tot aan restaurant Echt (https://echtfood.nl), dagelijks open van 8.30 tot 17.30 uur. Op de kaart lekkere biologische gerechten, zelfgemaakte taarten, gezonde sapjes, voor de liefhebber van de echte keuken.

Wandel na afloop van de lunch langs de Eerste Bergensche boekhandel (www.eerstebergenscheboekhandel.nl), een must voor liefhebbers van bijzondere boeken (soms ook op zondag open) en volg het voetpad langs museum het Sterkenhuis naar de Stationsstraat. Ga hier linksaf naar het Van Reenenpark en maak een rondje langs het ruim 100 jaar oude hertenkamp. De twee bronzen zwanen zijn van kunstenares Karin Aulbers en werden in 2017 geschonken door de Vrienden van het Bergense Hertenkamp. Het beeld kreeg als titel mee “Wilde Zwanen”. Jacob van Reenen, die van 1885-1923 burgemeester van Bergen was, doneerde de grond aan de inwoners van Bergen, onder de voorwaarde dat hier een een hertenkamp kwam en ook bleef.

Tip: De meeste (mode)winkels in Bergen zijn op zondagmiddag geopend.

Tip: Ga je liever fietsen? Aan de Breelaan 52 is fietsenverhuurbedrijf BonBonBike, zie website (www.bonbonbike.nl). Maak dan een mooi tochtje naar Bergen aan Zee via de lommerrijke Eeuwige Laan. Bij Zilte Zoen (https://ziltezoen.nl/nl/bergen-aan-zee) aan de C.F. Zeilerboulevard kan je van woensdag tot en met maandag vanaf 10.00 uur al terecht.

Tip: Een van de mooiste overnachtingsadressen in Bergen is toch wel boutique-hotel In de Aap (www.indeaap.com/nl/bed-and-breakfast) aan de Karel de Grotelaan 40

Tip: In de maand oktober wordt in Bergen de Kunst10daagse (https://dekunst10daagse.nl) gehouden. Kijk voor meer informatie over andere kunstmarkten op de website www.kunstmarktbergen.nl/info.

 

2 thoughts on “9. Wandeling door Bergen (NH)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.