‘s-Hertogenbosch is natuurlijk meer dan de stad van de Bossche Bol en Zoete lieve Gerritje. Vanuit het station kom je onderweg heel veel wegwijzers tegen, zodat je er niet kunt verdwalen.

Volg voorlopig de borden naar het Noord Brabants Museum. De meest beroemde bollenbakker is Jan de Groot. Hij heeft op de Stationsweg 24 een winkel en lunchroom (www.bosschebollen.n), helaas niet op zondag geopend. Maar bijna elk restaurant in de stad serveert wel zo’n lekkere bol. In het midden van de Stationsweg staat een fontein met bovenin een gouden draak, het monument voor schoonmoeders.

Ga even verder rechtsaf de Lepelstraat; onderaan de Korenbrug over de Binnendieze zit Zoete Lieve Gerritje op een stenen bankje. Aan de andere kant van de brug is een opstapplaats voor een rondvaartboot. Op de hoek van de Korenbrugstraat is stadsbistro Christoffel (www.restaurant-christoffel.nl) op zondag vanaf 10.30 uur geopend.

Volg na een bollenpauze de wegwijzers naar het Noord Brabants Museum (www.hetnoordbrabantsmuseum.nl), gevestigd in het voormalige Gouvernementspaleis; hier woonde Anton Günther von Holstein, gouverneur van Brabant tussen 1733 en 1744. Het is gebouwd in de stijl van het Paleis op de Dam. Naast het Noord Brabants Museum is het Design Museum (https://designmuseum.nl); deze twee musea zijn met elkaar verbonden en samen vormen zij het Museumkwartier Den Bosch.

Wandel na afloop via de Lange Putstraat naar de Parade. Hier staat de majestueuze St. Janskathedraal, een juweel van een kerk met een toren van 73 meter waarin 59 klokken hangen. Je komt ogen tekort om al het beeldhouwwerk te bekijken. Aan de Parade 11 is het fraaie bisschoppelijk paleis, woonhuis van de bisschop. Even verder op nummer 12 is de Kring Vrienden (https://kringvrienden.nl) gevestigd, boek hier een rondje met een rondvaartboot of een stadswandeling, zie voor alle bijzonderheden website https://dagjedenbosch.com. In de Peperstraat 6 is Huizinghe De Loet (www.deloet.com) met een indrukwekkende geschiedenis die teruggaat tot 1361, de eerste bewoonster was Mechteld van Loet. Hier worden onder andere huisconcerten gehouden en de fraaie binnentuin is voor bezoek opengesteld op Open Monumentendag en Open Tuindagen.

Aan de overkant op nummer 15 is sociëteit Amicitia en de Zwarte Arend (www.amicitia-zwartearend.nl), alleen voor leden toegankelijk. Wandel hierna via de Oude Dieze naar de oude stadswallen; Aan de overkant van het water zie je de voetgangersuitgang van de parkeergarage St. Jan (www.parkeergaragestjan.nl); neem het voetpad via een brug en onder een verkeersweg door de Casinotuin en ga het centrum weer in.

Volg de Cavaleriestraat en de Triniteitstraat naar de Parade en wandel om de St. Jan heen. In de Choorstraat 8 is museum Slager (www.museumslager.com) met een collectie schilderijen en voorwerpen afkomstig van acht schilders in drie generaties van de familie Slager. De wandeling gaat verder via het St. Janskerkhof en de Hinthamerstraat naar de Markt.

Midden op het plein staat een bronzen beeld van de schilder Jeroen Bosch tegenover het imposante stadhuis met de cijfers MDCLXX. In de barokgevel zie je het stadswapen met daaronder de ‘perdjes’ die elk halfuur met hun vier ruiters tegen elkaar in rijden. De wegwijzers (zo handig Den Bosch!) helpen je het centrum weer uit naar het station of naar de garage.

Tot slot heel veel dank aan de charmante Bosschenaar die ik halverwege de wandeling tegen kwam en die mij de mooiste plekjes van de stad liet zien met alle historische wetenswaardigheden. Het heeft deze route extra interessant gemaakt.

Tip 1. Voor een zondagse lunch – getipt door een echte kenner – is viswinkel & Seafood Bar Visch in de Kolpertstraat 14 ( https://vischzaak.nl) een aanrader.

Tip 2. De Korte Putstraat is vooral bekend om zijn huis-aan-huis cafés en restaurants. Het is hier misschien een beetje moeilijk kiezen, maar Brasserij Breton op nummer 26 (https://www.brasserijbreton.nl/wp) is het reserveren van een tafeltje meer dan waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.