Deze wandeling neemt je mee door het roemrijke “Gorcum” met zijn prachtige monumenten. Begin bij het Gorcums museum (www.gorcumsmuseum.nl) gevestigd in het monumentale Oude Stadhuis uit 1860 aan de Grote Markt en leer hier alles over de geschiedenis van de stad. Vóor het stadhuis staat de Wilhelminafontein, deze werd hier in 1898 geplaats ter gelegenheid van de troonsbestijging van koningin Wilhelmina. Tegenover het stadhuis is restaurant De Hoofdwacht. gebouwd in 1792 (https://hoofdwacht.nl).

Maak nog even een rondje om de Groenmarkt langs de gotische St. Janstoren van de Grote Kerk, gebouwd van 1450 tot 1517. Aan de zuidzijde is een fraaie zonnewijzer. De kerk zelf werd pas in 1850 gebouwd.

Weer terug op Grote Markt is op nummer 24 espressobar Hugo. Bij de koffie of thee verse croissants of scones met jam of homemade muffins. Kijk voor nog meer lekkers op de website (https://espressobar-hugo.nl. Op nummer 23 is het beroemde poortje waaruit Hugo de Groot, verkleed als metselaar, na zijn ontsnapping in de boekenkist uit Loevestein, naar de veerboot aan de Merwede vluchtte.

Via de Tinnegieterstraat kom je in de Gasthuisstraat. Op de hoek op nummer 25 staat een mooi versierde gevel uit 1566 met de tekst “Dit is Bethlehem”. De boekhandel Mandarijn (http://boekhandeldemandarijn.nl) die hier gevestigd is, is niet op zondag geopend. Wandel vanaf de Mandarijn de Gasthuisstraat en de Hoogstraat uit en sla vóór de brug de Kortendijk in.

Deze laat-middeleeuwse straat is als een echte dijk aangelegd, in het straatdek zitten nog putjes waarin bij hoog water palen werden gezet om de dijk met een planken schutting te verhogen. Op nr 67 is het Hendrick Hamelmuseum (www.hendrickhamelmuseum.nl). De geschiedenis van deze zeeheld (1630-1692),geboren in Gorinchem, wordt hier uitgebreid uit de doeken gedaan. Het museum is alleen de tweede zondag van de maand van 12.30 tot 17.00 uur geopend. Aan het einde van de Kortendijk zie je de wallen die Gorinchem omringen; deze vervingen in de 16e eeuw de middeleeuwse muren. Op het bastion staat de korenmolen “Nooit volmaakt” uit 1718.

Loop om de molen heen en neem het trapje naar beneden. Je hebt hier een prachtig uitzicht, links zie je het Merwedekanaal en rechts stroomt de Linge. Neem de stalen trappen weer omhoog en ga linksaf de brug over en rechtsaf bij de sluis de Havendijk op.

Op de hoek staat een bronzen beeld van Hendrick Hamel. Volg het voetpad langs de Lingehaven. Kijk even naar de mooie panden aan de Havendijk 72 en verder op aan de Appeldijk 9 (Het huis met de witte leeuw) en 15 (De Twee Swaerden). Links passeer je een mooi straatje de Nieuwsteeg met begroeide muren.

Wandel nog even de Kriekenmarkt over langs de jachthaven en klim de Altenawal op. Het kunstwerk op de wal heet “Geometrie in het landschap”en is van de Poolse kunstenaar Ryszard Winiarski (1936-2006). Bovenop de wal zie je de aanlegsteiger van de Riveer, de veerboot naar o.a. Woudrichem (www.riveer.nl).

Wandel terug naar de Peterbrug en steek deze over naar het huis met de rood/witte luiken, “In den blowen Hoet” genoemd, gebouwd in 1640. Ernaast op de Langendijk 91a is restaurant en patisserie La Blique (www.lablique.n). Ga rechtdoor de Bornsteeg in. Het pand op de Molenstraat 30 was van de schutters van het St. Jorisgilde en is uit 1589; Lodewijk Napoleon logeerde hier ooit.

In de Molenstraat 15 is nog zo’n fraai 16e-eeuws pand met een Lodewijk XIV gevel, genoemd naar hun bewoners Matthijs-Marijke. Zij schonken het huis na hun dood aan weeskinderen.

Tip 1. Op de Langendijk 22 is Sweet Ima (www.sweetima.nl) met – de naam zegt het al – heerlijke zoetigheden, alleen de laatste zondag van de maand geopend.

Tip 2. Op de Langendijk 3 en 11 zitten respectievelijk de Buurvrouw (www.mooivanver.nl/c-3810724/winkel) en de Buurman, helaas niet op zondag geopend.

Tip 3. De meeste winkels in Gorinchem zijn op de laatste zondag van de maand geopend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.