De haringstad zoals Vlaardingen ook wel genoemd wordt, heeft een mooi historisch centrum.

De wandeling begint bij de Westhavenplaats met de Visbank uit 1778, lange tijd gebruikt als visafslag. Bovenop zie je een windvaan in de vorm, van een haring.

Op de Westhavenkade 1 is grand café Alba’s (www.albas.nl/) gevestigd in een pand uit 1908, dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Met mooi weer is er buiten een groot terras met uitzicht op het water. Het Haringbeeld met de naam “Haringkoppen verbinden” van kunstenaar Corinna de Jong symboliseert de bewoners met hun stad.

Even verderop nummer 9-10 is Gastrobar Van Dalen – op zondag helaas gesloten -, gevestigd in een 17e-eeuws pand. Boven de voordeur staat de tekst: “Laat winden waaien, laat stormen loeien, laat ieder zich met zichzelf bemoeien!”. Van Dalen heeft een mooie menukaart, zie de website, (https://vandalengastrobar.nl en een terras aan de kade. De pakhuizen verderop zijn ook uit de 17e eeuw.

Het Raedershuys, een patriciërshuis in Louis XVI stijl op nummer 45 werd tot in de 20e eeuw door verschillende redersfamilies bewoond. Het “Huis met de Lindeboom’, zoals het pand op nummer 53-54 heet, is oorspronkelijk gebouwd in de jaren 1740-1742, in opdracht van Abraham van der Linden (1684-1767); hij was koopman, reder en burgemeester van Vlaardingen. Boven de voordeur zie je een ornament in de vorm van een lindeboom. In 1966 is het pand verbouwd tot Visserijmuseum dat in 1971 door prinses Beatrix en prins Claus werd geopend. Thans is het Huis met de Lindeboom een onderdeel van het moderne Museum Vlaardingen (https://museumvlaardingen.nl).

In het museum is uiteraard veel aandacht voor de haringvangst, maar ook voor archeologische ontdekkingen, een boomstamkano uit de ijzertijd, oude schilderijen en prenten.

Topstuk van de collectie is wel de zogenaamde boomstamkistman, het skelet van een man tussen de 50 en 60 jaar. Volgens zijn DNA gaat het om een man die leefde rond het jaar 1000 en vermoedelijk uit Engeland of Duitsland afkomstig was. Het skelet dat was begraven in een uitgeholde boomstam werd in 2002 gevonden na opgravingen op de Markt in Vlaardingen. Het gezicht van deze man kon worden gereconstrueerd en ziet er griezelig echt uit.

Bij de entree is een museumcafé voor koffie, thee of fris met gevulde koeken, stroopwafels of Vlaardingse ijzerkoekjes. Vriendelijke vrijwilligers runnen het café gedurende de openingstijden van het museum.

Vóór het museum ligt aan de kade de VL 92 Balder, een historische zeillogger uit 1912. Kijk op de website voor een bezoek aan deze logger www.zeilloggerbalder.nl/balder-bezoeken. Wandel na het museum verder langs de kade en steek de wandel- en fietsbrug over de sluis naar de Oosthavenkade. Ook hier weer fraaie pakhuizen, zoals op nr 60 Vischhandel van de Burg uit 1899, of pakhuis Nederland uit 1876 op nr 64.

Het Hollandia Gebouw op nr 42 – nu nog in de steigers – waar vanaf eind 19e eeuw het kantoor was gevestigd van de melkproductenfabriek Hollandia, wordt thans verbouwd tot woonappartementen. Wandel verder langs de kade met pakhuis op nr 29 De Hollandsche Vlag uit 1919 en even verder het woonhuis van reders en kooplui uit 1676. Het pand aan de Oosthavenkade 11 werd in 1893 gebouwd voor de plaatselijke huisarts.

Steek linksaf de brug over en ga rechtsaf de Smalle Havenstraat in richting de Markt. Midden op de Markt staat de Grote Kerk met in de muur turfstenen overblijfselen van de 13e-eeuwse parochiekerk.

De Waag uit 1580 waar boter, vlas en was werden gewogen, leunt tegen de Grote Kerk, net als de 17e-eeuwse Vleeshal. Aan de Markt staan mooie huizen, zoals het 16e-eeuwse pand De Eenhoorn, het 17e-eeuwse huis dat voornamelijk bewoond werd door notarissen of de graanmaalderij uit 1480.

Vóór de ingang van de kerk staat een bronzen oorlogsmonument “Geuzenverzet mei 1940-mei 1945”. Tegenover de Grote Kerk is het Oude Stadhuis, gebouwd in 1650; bij het bordes staan twee leeuwen, de ene draagt het stadswapen en de andere het stadszegel. De moderne aanbouw aan de linkerzijde is uit 1963. Let nog even op de DNA gevelsteen aan de Markt 31 die herinnert aan het onderzoek van authentieke Vlaardingse families te vergelijken met duizend jaar oud DNA. De in 2016 overleden tandarts en oer-Vlaardinger Eduard Zuiderent bleek een directe afstammeling te zijn van een van die boomstammannen.

Wandel nu de Hoogstraat in langs apotheek Backer met een 19e-eeuwse gaper naar het 16e-eeuwse pand De Zeeman op nr 205 met een antiek uithangbord. Deze winkel is helaas niet op zondag open. Via de smalle Vrouwensteeg kom je weer terug op de Westhavenkade. Heb je na al deze verhalen over haring en andere vissen trek gekregen? Bij vishandel ’t Graatje is van alles te koop, haring, kibbeling en nog veel meer.

Tip 1: Wil je aan het einde van de zondagmiddag dineren? Boek dan een tafel bij Flynn’s (www.flynnsvld.nl) aan de Hoogstraat 167. Ze hebben er niet alleen een prachtig interieur, maar krijgen ook lovende kritieken van zeer tevreden gasten.

Tip 2: Liefhebbers van pannenkoeken én een mooie omgeving kunnen terecht bij Pannekoekenhuis Het Hof (www.pannekoekenhuis-het-hof.nl). Het restaurant is gevestigd op het voormalige landgoed van de omstreden Vlaardingse huisarts C. Moerman (1893-1988) aan de Hofsingel 80 in Vlaardingen.

Tip 3: In het rijksmonument De Lijndraajer aan de Baanstraat 4 is restaurant Coisas & Loisas gevestigd. Op de Portugese lunchkaart staan lekkere gerechten, zie hun kaart op de website (www.coisas-loisas.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.