Nu wij – voorlopig – tot en met 6 april er niet meer met z’n allen op uit mogen, en ik met dit prachtige voorjaarsweer onmogelijk binnen kan blijven, heb ik een virtuele route uitgestippeld langs musea (met een link naar hun website) in Den Haag. Maar je kunt deze route natuurlijk ook in je eentje wandelen of fietsen.

De route begint aan het Lange Voorhout, terecht het mooiste plein van Den Haag genoemd. Museum Escher in Het Paleis (escherinhetpaleis.nl) was ooit het voormalige winterverblijf van koningin Emma. Ik ontving van het museum bovenstaande foto met een sneak preview van het trappenhuis, met dank! Schuin ertegenover is hotel des Indes (hoteldesindes.nl) uit 1858, hier logeerden talrijke vorstelijke personen en diva’s.

Wandel over het schelpenpad van het Lange Voorhout en ga bij de Kloosterkerk rechtsaf de Parkstraat in. Midden op het Plein 1813 staat het onafhankelijkheidsmonument ter nagedachtenis aan de overwinning op Napoleon en het einde van de Franse tijd. Tussen de oude kastanjebomen aan de Sophialaan zie je de Willemshof, de voormalige Koninklijke Manege van Willem II, nu een kantoorgebouw. Op de Sophialaan 10 is het Museum Sophiahof (museumsophiahof.nl), geopend op 27 juni 2019 door koning Willem Alexander. Dit museum is vooral interessant wanneer je meer wilt weten over de cultuur van Nederlands-Indië, het koloniale verleden en de migratiegeschiedenis. Er zijn verschillende tentoonstellingsruimten, een bibliotheek en een studiezaal. In het museum is ook een gezellig café (vrij toegankelijk) waar bij de koffie of thee een stuk – hoe kan het ook anders – Indische spekkoek wordt geserveerd.

Loop rechtdoor tot aan de Zeestraat, met links het beroemde Panorama Mesdag (panorama-mesdag.nl), een van mijn favorieten, met het ongelooflijk mooie grootste schilderij van Nederland. Ook in de Zeestraat is het Museum voor Beeld en Geluid (denhaag.beeldengeluid.nl/). Ga hierna verder naar het Vredespaleis (vredespaleis.nl), een van de meest gefotografeerde gebouwen in Den Haag en vervolg de route naar de Carnegielaan.

Op nummer 5 is de Ambassade van Het Vaticaan/De Heilige Stoel, sla hier de Rustenburgweg in en linksaf de Jacob Catslaan langs de ommuurde tuin van het Park Sorghvliet en weer rechts naar de Johan de Wittlaan. Op nummer 22 is het Christelijk Gymnasium, de school van onze drie prinsessen. Steek de President Kennedylaan over naar het standbeeld “Long Walk to Freedom” van Zuid-Afrikaans anti-apartheidsstrijder en politicus Nelson Mandela. Het 3,5 meter hoge standbeeld gemaakt door Arie Schippers, werd onthuld op 25 september 2012 door Bisschop Desmond Tutu. Erachter is het Omniversum (omniversum.nl); om de hoek aan de Stadhouderslaan 37 is het Museon (museon.nl/nl), hier kom je heel veel te weten over geologie, biologie, archeologie, natuurkunde en volkenkunde.

Ernaast is het Kunstmuseum (kunstmuseum.nl), door architect Berlage zelf de kroon op zijn werk genoemd. Binnen is de grootste verzameling van Mondriaan ter wereld. Even verder is het fotomuseum (fotomuseumdenhaag.nl/nl). In het gebouw van het Fotomuseum zit ook het GEM, museum voor actuele kunst en het museumcafé Gember. Wandel voorbij het GEM door de museumtuin en neem de uitgang langs brasserie Berlage.

Steek voorbij het OPCW de Johan de Wittlaan over en probeer even een glimp op te vangen van het Catshuis op de hoek van de Adriaan Goekooplaan. Deze laan is momenteel een oase van rust. Links zie je de Zorgvliet school van mijn twee jongste kleinkinderen en rechts is het Park Sorghvliet (zorgvliet.net/park-zorgvliet). De entree van het park is aan de Scheveningseweg, alleen toegankelijk met een jaarkaart, maar ook nu gesloten in verband met het Corona virus. Aan de overkant van de Scheveningse weg zijn de Scheveningse bosjes.

Ga bij de kruising van de Jacob Catslaan linksaf de Ary van de Spuyweg op, langs de zandspeelplaats en aan het einde van de Kerkhoflaan. Halverwege zie je de monumentale toegangspoort naar de Scheveningse bosjes. Ga bij de Bankastraat rechtsaf en wandel verder naar de via het Bankaplein en verder naar het Nassauplein. Na een tijd in Batavia gewoond te hebben kwam Louis Couperus in 1878 met zijn ouders terug naar Den Haag en ging op het Nassauplein 4 wonen. Het pand is nu in het bezit van de Peruaanse ambassade. In de Javastraat 17 is er een klein maar interessant museum gewijd aan Louis Couperus in het Couperusmuseum (louiscouperusmuseum.nl).

Op een zonnige maar verlaten Denneweg. Deze foto is genomen vanuit het huis van Sacha de Vries met wie ik even op afstand gezellig kon bijkletsen.

En met een wandeling door de anders zo gezellige maar nu (bijna) totaal uitgestorven Frederikstraat en Denneweg, komt er een einde aan deze virtuele route. Tot slot wens ik jullie heel veel gezondheid toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.