Zeestraat 82, https://beeldengeluid.nl/denhaag – Column voor www.proudies.nl

Het Communicatiemuseum Beeld en Geluid, een interactief museum over het leven in de media, heeft een bijzonder verleden. Het pand werd in 1843 geopend als Grand Bazar Royal, een van de eerste warenhuizen in Nederland. Eigenaar Dirk Boer verkocht er veel Oosterse artikelen zoals tapijten, vazen en porselein. Ook kunstschilder Hendrik Willem Mesdag die praktisch om de hoek woonde, was er een regelmatige klant. Een paar van zijn vazen zijn nog te bewonderen in Panorama Mesdag. In 1927 werd de Bazar gesloten. Na de Tweede Wereldoorlog werd het ’t nieuwe onderkomen van het Nederlands Postmuseum / PTT Museum met onder andere een uitgebreide collectie postzegels. In 1985 heropende prins Bernhard het museum en in 1994 werd het gebouw totaal vernieuwd en vergroot, maar de originele gevel is gelukkig gebleven. Vanaf september 1999 kreeg het museum ook een nieuwe naam, namelijk Museum voor Communicatie.

Hoewel het museum alles over nieuws en journalistiek vertelt, is het ook geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Voor hen is er een leuke speurtocht door het museum met negen multiple choice vragen die je samen met opa of oma kunt beantwoorden. Na afloop krijg je een kleine beloning. Opa’s en oma’s zullen de ouderwetse telefoons, faxmachines en telefooncentrales die je in het museum vindt nog wel herkennen. Verspreid over het museum kom je verschillende QR-codes tegen met achtergrondinformatie. Wanneer je de brede houten trap omhoog loopt kom je bij de afdeling met allerlei informatie over journalistiek in het algemeen. Je kunt er een briefje invullen waarop je schrijft wat jouw mening is over de media en dat briefje kun je versturen in een koker per buizenpost. Die koker gaat vervolgens in een razende vaart door een kronkelende doorzichtige buis naar boven om daar te belanden op de tweede etage. Deze buizenpost werd vroeger gebruikt in grote warenhuizen, maar wordt overigens nog dagelijks gebruikt in het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam.

Op de tweede etage zijn allerlei interactieve spelletjes, zoals de verschillende satirische filmpjes waarbij je je mening kunt geven of je het wel of niet mee eens bent. Er zijn voorbeelden van demonstraties, spotprenten en TV-fragmenten. En de derde etage is helemaal aan Den Haag gewijd, zoals het Vredespaleis en andere internationale organisaties. Je kunt hier allerlei filmpjes beluisteren met een koptelefoon, of meezingen met een liedje over Den Haag in een van de twee pashokjes. Grappig is de Haagse humor waarmee ook Van Kooten en De Bie landelijk bekendheid kregen. In een vitrine zie je de leren jas met bontkraag van Tedje van Es en vier van de collectie brillen die het stel had. Je kunt hier ook een van de buttons meenemen die in drie grote buizen zijn gestopt met typisch Haagse uitdrukkingen zoals ‘lekkâh belangrèk’ of ‘zau, nâh tèd voor un bakkie pleur. Tot slot ga je naar de bovenste etage met de bibliotheek, hier worden ook regelmatig nieuwe tentoonstellingen georganiseerd.

Na afloop drinken we een cappuccino en een warme chocolademelk met iets lekkers erbij in museumcafé Alma. Je kunt hier trouwens ook zonder museumticket lunchen, of gaan zitten flexwerken. Je bent verzekerd van razendsnel internet en een stopcontact in de buurt. Het café is vernoemd naar Peter Alma (1886-1969), grafisch kunstenaar. En kleinzoon wil eigenlijk nog niet naar huis, daarom spelen we nog een spelletje scrabble in de grote hal.

Het museum op deze locatie gaat overigens deze zomer sluiten, de gehele collectie verhuist dan naar Beeld & Geluid in Hilversum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.