In het hartje van Scheveningen vind je in een voormalig schoolgebouw uit 1877 een erg sfeervol en interessant museum, het Muzee Scheveningen. De school was de eerste burgerschool voor de mulo in Scheveningen. De meisjes en de jongens hadden elk een eigen ingang en vóór de lokalen loopt een lange traditionele gang met ouderwetse tegeltjes met aan één kant een lang tegeltableau met de namen van omgekomen Scheveningse vissers. De collectie die voor een groot deel is ondergebracht in oude klaslokalen is zeer uitgebreid en gevarieerd. In de voormalige gymnastiekzaal is een prachtige collectie schilderijen als eerbetoon aan het bijzondere licht aan zee dat het werk van de kunstschilders uit de Haagse School zo kenmerkt. Als onderwerp uiteraard Scheveningen, het strand en de zee met als topstukken De bomschuit ‘Prinses Sophie’ op het strand van Scheveningen van Hendrik Willem Mesdag, Twee Scheveningse jonge vrouwen van Isaäc Israëls en spelende kinderen op het strand van Bernard Blommers.

Naast de gymnastiekzaal stap je binnen een wat donkere ruimte met erin een licht bewegende bomschuit uit 1880 met een nagebouwd interieur. Zo’n schip was vroeger meestal wel een kleine drie weken onderweg, dus de bemanning woonde er ook. De kombuis met aan weerszijden stapelbedden ziet er dan ook huiselijk uit. Een van de meeste bekende rederijen in Scheveningen is die van Van der Toorn. In het Muzee is het kantoor nagebouwd, op het grote bureau staat onder meer een ouderwetse Remington typemachine met ernaast een ouderwetse zwarte telefoon met draaischijf.

Even verder is de Zeezaal met een zeebiologische collectie schelpen afkomstig uit alle wereldzeeën. Deze verzameling is inmiddels de meest uitgebreide in Nederland. Je ziet er een muur vol krabben uit alle werelddelen, botten uit de ijstijd, zeesponzen en een grote doopvontschelp uit 1758, het grootste weekdier ter wereld. Neem daarna een kijkje in de historische stijlkamers, zoals de compleet ingerichte zitkamer en ernaast de eetkamer. Ikzelf mocht even binnen kijken in de woonkamer van een Schevenings gezin en een kopje thee meedrinken. Verspreid door het museum vind je nog scheepsmodellen, klederdrachtpoppen, gereedschappen van onder meer een mandenmaker, een zeilmaker en een nettenboetster. Uiteraard wordt er ook aandacht geschonken aan de Scheveningse klederdracht die al in het midden van de zeventiende eeuw werd gedragen. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het dragen van klederdracht voor de jonge vrouw uit de mode. Alleen op hoogtijdagen zoals Vlaggetjesdag zijn er nog Scheveningse vrouwen te zien met zo’n prachtig hoofdijzer dat gedragen wordt over een ondermuts waarop dan weer een luxueuze bovenmuts wordt vastgezet. .

Kinderen kunnen iedere woensdagmiddag terecht in het Zeelab om onder begeleiding een prachtig kunstwerk te maken, elke maand staat in het teken van een ander knutselmateriaal. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden.

Vooral oudere Scheveningers moeten zich helemaal thuis voelen in het museumcafé De Halve Vleet. Het interieur is namelijk afkomstig uit het gelijknamige Scheveningse bruine café dat tot de jaren 70 op de hoek van de Basiusstraat en de Van Wesebekestraat stond. Na de dood van eigenaresse Doortje werd het café gesloten, maar in haar testament heeft zij laten opnemen dat het hele interieur aan Muzee werd geschonken. Bij de koffie of thee is er heerlijke appeltaart en voor de lunch zijn er lekkere tosti’s en nog meer Scheveningse lekkernijen.

Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 90-92, Den Haag, muzeescheveningen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.