Het TextielMuseum is sinds 1985 gevestigd in een monumentaal gebouw, de voormalige textielfabriek van Tilburg van de firma C. Mommers & Co. Het bestaat voor een deel uit negentiende-eeuwse gebouwen die onderling met elkaar in verbinding staan. De hoge glazen entree die na een grondige verbouwing in 2008 is aangebouwd, is hypermodern. Via een glazen gang kom je in de oude fabriek met diverse tentoonstellingsruimtes. Wat als eerste opvalt is de levendigheid in het museum, het geluid van de authentieke en moderne textiel- en stampende stoommachines die nog steeds in gebruik zijn. Ze worden bediend door personeel in donkere werkkleding, kunstenaars en ontwerpers. Zo kun je als bezoeker met eigen ogen onder meer zien hoe van ruwe wol prachtige dekens worden gemaakt, hoe op oorspronkelijke handweefgetouwen damasten tafelkleden worden gefabriceerd of hoe textielkunstenaars en ontwerpers op een gloednieuwe computergestuurde weefmachine prachtige wandkleden tevoorschijn toveren.

In de Damastwasserij kun je zelfs je eigen mooie tafellinnen op professionele wijze laten behandelen. Ze worden dan gewassen, gemangeld en gedurende 24 uur in een linnenpers gedaan.Het museum kreeg landelijke bekendheid toen H.M. Koningin Maxima op 30 november 2022 de tentoonstelling ‘Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap” opende. In januari 2022 is in het TextielMuseum gestart met het maken van nieuwe gordijnen voor de Chinese Zaal van Paleis Huis Ten Bosch. In het TextielLab zijn de gordijnen machinaal geborduurd. Een gedeelte van het borduurwerk is vervaardigd door Koningin Maxima samen met ruim 150 handwerkers uit het hele land.

Het museum heeft een eigen TextielShop waar je de mooiste theedoeken, damasten tafelkleden, plaids, tassen en sieraden kunt kopen. Je kunt overigens ook je eigen sokken ontwerpen in de Design Studio van het museum. Je kiest hierbij jouw favoriete kleuren garens en om het helemaal mooi te maken kun je er je eigen tekst in laten zetten. In de sokkenbreimachine worden de sokken gemaakt en wanneer ze klaar zijn worden ze thuis bezorgd. De Design Studio is alleen op zaterdag en zondag geopend. Het Textielmuseum heeft ook zijn eigen TextielCafé, ook toegankelijk wanneer je geen entreekaartje hebt. Buiten is een groot zonnig terras. Behalve koffie of thee drinken kun je er ook uitgebreid lunchen. Leuk om te weten: In Madurodam is een miniatuur van het TextielMuseum te zien. Het museum organiseert regelmatig wisselende tentoonstellingen, zoals “Drogen met Design”, waarbij de Antwerpse textielontwerper Vera Roggli (1991) dieper ingaat op de geschiedenis van het huishoudtextiel met het maken van bijzondere theedoeken met een knipoog naar vroeger en nu. Deze tentoonstelling duurt tot 12 januari 2025. En wil je nog meer te weten komen over textiel? Midden in het museum is de grootste in textiel gespecialiseerde bibliotheek van Nederland met 20.000 boeken en talloze tijdschriften, alle met de thema’s textielindustrie, textieltechniek, beeldende kunst en textielvormgeving.

TextielMuseum, Goirkestraat 96, Tilburg, www.textielmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.