Een van mijn geliefde uitjes in Scheveningen is een bezoek aan museum Beelden aan Zee. En dit keer ging ik samen met mijn oudste kleindochter. Het museum, verscholen in de duinen, is ontworpen door de Nederlandse architect Wim Quist. Het gebouw ligt onder het Paviljoen Van Wied, dat in 1826 is gebouwd in opdracht van koning Willem I als verjaardagscadeautje voor zijn echtgenote koningin Wilhelmina van Pruisen (1774-1837). Het huis is al sinds 1918 in het bezit van de Haagse Sociëteit De Witte en wordt, onder andere, in de zomermaanden door de leden van de sociëteit gebruikt. Aan de voet van het museum aan de boulevard zie je de Sprookjesbeelden aan Zee. Deze sculpturen, die verschillende sprookjes uitbeelden zoals Hans en Grietje, Pinocchio en Gulliver, zijn van de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness.


Het museum heeft een permanente tentoonstelling die in de openlucht staat opgesteld. De vijf bronzen beelden van het gezin van prinses Beatrix, prins Claus en hun drie zoons zijn van de Limburgse kunstenaar Arthur Spronken. Rotterdammers kennen hem vooral van het beeld ‘Monsieur Jacques’ uit 1956 op de Coolsingel. Wandel vooral de trappen op langs alle beelden, helemaal bovenin staat bijvoorbeeld de frequent gefotografeerde publiekslieveling Wicht van Oswald Wenckebach (1895-1955). 

Het museum heeft regelmatig wisselende tentoonstellingen. Van november tot april 2024 is er een expositie van beeldhouwer Tom Claassen (1964) te zien. Hij is vooral bekend van zijn dierfiguren zoals de Olifanten van Almere langs de autosnelwegen A6/A27 . In het museum zie je ook veel grote en kleinere dieren, zoals de vier konijnen, een hondje en een nijlpaard. Daarnaast maakte Claassen ook een aantal beelden die van pallets zijn gemaakt, dit met een verwijzing naar de traditionele vreugdevuren van Scheveningen-dorp en Duindorp van de huizenhoog opgestapelde pallets die op oudejaarsavond in brand worden gestoken.

Het museum organiseert in de voorjaarsvakantie op twee donderdagochtenden een workshop voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. Je kunt dan je eigen favoriete dier maken met verschillende materialen, zoals klei, hout of kurk. Om een beetje inspiratie op te doen ga je eerst de tentoonstelling bekijken en daarna mag je zelf aan de slag in de Studio aan Zee. Na afloop kun je nog even nagenieten in het museumcafé of buiten op de patio, met een warme chocolademelk inclusief iets lekkers. Het café is overigens ook toegankelijk zonder entreebewijs. Neem tot slot ook nog even een kijkje in de museumwinkel en wandel na afloop van het bezoek de trappen af naar de boulevard van Scheveningen.

De stichters van het museum, Theo en Lida Scholten, hebben hier in 2004 een groot buitenterras aangelegd met drieëntwintig sprookjesbeelden. En in tegenstelling tot de beelden binnen mag je deze wel aanraken en zelfs beklimmen. De metalen sprookjesfiguren zijn allemaal gemaakt door de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness (1952). Wanneer je goed kijkt herken je Hans en Grietje, Pinocchio en Gulliver. En mocht je daarna nog steeds geen zin hebben om naar huis te gaan; combineer dit uitje dan met een bezoek aan het Muzee Scheveningen. Dit sfeervolle museum, gevestigd in een voormalig schoolgebouw uit 1877, biedt een leuk inkijkje in het leven van de bewoners van dit vissersdorp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.