Column voor www.Proudies.nl

In het midden van de zeventiende eeuw bevonden zich in Delft ruim dertig aardewerkfabrieken. De enige fabriek die hiervan overbleef was de Koninklijke Porceleyne Fles. Deze bijna vierhonderd jaar oude fabriek waar al sinds 1653 het Delfts Blauw met de hand wordt gemaakt, is nu omgetoverd tot een bijzonder mooi museum. Je kunt nog steeds de schilders bezig zien met het beschilderen van het Delfts Blauw aardewerk. Bovendien leer je er alles over de geschiedenis ervan. Een van de meest bekende verzamelaars van het Delfts Blauw was Mary Stuart (1662-1694), gehuwd met stadhouder Willem III. Zij hield van verse bloemen in huis en liet in Delft de inmiddels beroemde tulpenvazen maken. In 1887 schonk Koning Willem III zijn privé collectie Delfts aardewerk aan de Porceleyne Fles met als voorwaarde dat deze collectie binnen het bedrijf zou worden tentoongesteld. Behalve deze collectie zie je ook de historische collectie met Delfts Blauw van de tweeëndertig fabrieken uit de zeventiende en achttiende eeuw van 1653 tot nu.

Op een woensdagmiddag ga ik samen met mijn jongste kleinzoon naar Delft. Voor kinderen vanaf acht jaar is er een audiotour bij de kassa. Tijdens het luisteren naar de verhalen over de geschiedenis van het aardewerk kun je met het beantwoorden van de vragen die je onderweg hoort punten verdienen, waarmee je later bij de receptie een prijsje mag ophalen. Maar de kleinzoon lijkt hierin op zijn oma, hij kijkt liever met zijn ogen dan met zijn oren. We bewonderen samen het tegeltableau van de Nachtwacht van Rembrandt dat op ware grootte is nageschilderd, een van de topcollecties. We wandelen door de binnentuin met pilaren, tegeltableaus, keramische voorwerpen en een fontein uit de negentiende en twintigste eeuw. In het monumentale pand zijn de wanden hier en daar bekleed met cloisonné tegels, hierbij worden kunstvoorwerpen voorzien van een metalen ondergrond en met email overdekt in verschillende motieven en patronen. Heel leuk zijn ook de bekende Nijntje beeldjes van Dick Bruna, met de fabricage van deze moderne keramiek startte de Porceleyne Fles in 1988. Sinds 2012 is er de moderne lijn Blue D1653 bijgekomen, waarbij wit aardewerk met een ’touch of blue’ is gedecoreerd. Nederlands meest bekende tatoeëerder Henk Schiffmacher (1952) heeft de serie Royal Blue Dragon geïntroduceerd en speciaal voor het Chinese jaar van de draak in 2024 heeft hij een set ontworpen bestaande uit drie drakenborden, de Water Dragon, de Tribal Dragon en de Blue Dragon. Uiteraard besteedt het museum veel aandacht aan de in Delft geboren zeventiende eeuwse schilder Johannes Vermeer. Er zijn tegels beschilderd met vijf van zijn meeste bekende werken het Meisje met de Parel, Gezicht op Delft, Straatje van Vermeer, het Melkmeisje en het Meisje met de Gitaar. Aan het einde van de museumtour kom je bij de speciale tentoonstelling van Pablo Picasso (1881-1973). Tot en met mei 2024 is deze te zien met keramiek van Pablo Picasso, waaronder stukken in bruikleen van het Design Museum in Den Bosch en een aantal schilderijen.

Na afloop nemen we nog een kijkje in de grote museumwinkel, waar je grote en kleine Delfts blauwe souvenirs kunt kunt kopen, tulpenvazen, wandborden, serviezen, kunstvoorwerpen, teveel om op te noemen. Het museum heeft ook zijn eigen Brasserie1653. De koffie en thee worden uiteraard geserveerd in Delfts Blauwe kopjes, en de lunchgerechten op Delfts Blauw servies. Met mooi weer zit je heerlijk op het terras of in de serre met uitzicht over de mooie binnentuin.

Royal Delft Museum, Rotterdamseweg 196, 2628 AR Delft, museum.royaldelft.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.