Zierikzee is een van die stadjes waar je uren kunt dwalen door schilderachtige straatjes. Zijn glorietijd had het in de dertiende en veertiende eeuw, toen was het een van de rijkste steden van Nederland. Maar in de zestiende eeuw sloeg het onheil toe in de vorm van een watersnoodramp, gevolgd door een pestepidemie. Maar na de aanleg van de Nieuwe Haven die voor een verbinding met de Oosterschelde zorgde kwam het opnieuw tot bloei.

Ik parkeerde mijn auto op een groot (gratis) parkeerterrein aan de Laan van St. Hilaire. Volg eventueel de stapstenen in het trottoir om niets van alle monumenten in Zierikzee te hoeven missen of volg mijn route.

Steek de weg over en wandel de Weststraat in richting de stompe Monstertoren van de St. Lievenskerk of zoals ze zelf zeggen, de Dikke Toren. De toren had tijdens de bouw in 1454 130 meter hoog moeten worden maar door geldgebrek hielden ze het na 56 meter voor gezien. De St. Lievenskerk ziet er imposant uit met zijn hoge pilaren. Op nummer 45 is het voormalige Burgerweeshuis uit de 18e eeuw (https://stichtingburgerweeshuis.nl). In het Koetshuis is thans een B&B gevestigd dat grenst aan een fraaie binnentuin.

Wandel verder tot aan het Havenplein en ga bij café Meneer Nilsson (www.meneernilsson.cc) rechtsaf de Visstraat en de Nieuwe Boogerdstraat in tot aan de Nieuwe Haven. Op nummer 21 is Brasserie Maritime (www.brasseriemaritime.nl) met een groot terras met uitzicht op de haven. Liefhebbers van Oosterscheldekreeft kunnen hier hun hart ophalen. Loop langs het water richting 14e-eeuwse Zuidhavenpoort. In het koepeltorentje uit 1772 hangt een carillon uit 1550 (het oudste in Nederland).

Aan de Oude Haven 64 zie je een prachtig 18e-eeuws patriciërshuis l’Adelaere. Via de witte ophaalbrug kom je bij de Noordhavenpoort.

Wandel verder over de Oude Haven, op nummer 51 werd Pieter Caland geboren, hij was de ontwerper van de Nieuwe Waterweg. Op nummer 33 is nog zo’n prachtig pand gebouwd in 1827 in Lodewijk XVI stijl. De 14e-eeuwse Gasthuiskerk heeft een markthal die in 1651 werd aangebouwd om extra kerkruimte te creëren.

Ga rechtdoor de Melkmarkt in en neem een kijkje bij de Zeeuwse Hemel (www.dezeeuwsehemel.nl) een mooie combinatie van restaurant, winkel en b&b. Je kunt hier de hele dag terecht, van ontbijt, lunch en/of high tea. Sla nu linksaf de Beddeweeg in langs de veel gefotografeerde muurschildering uit 2014 (ontworpen door kunstenaar Kianoosh Gerami) en ga rechtdoor naar de Meelstraat.

Op nummer 6-8 is het Stadhuismuseum, gevestigd in het – hoe kan het ook anders – voormalige ruim 450 jaar oude stadhuis (www.stadhuismuseum.nl). Neem even de tijd om eerst een film van ca 8 minuten te bekijken over de historie van Zierikzee. In het museumcafé wordt een echte Zeeuwse bolus bij de koffie of thee geserveerd.

In de Meelstraat 31 is De Man Die Bakt; het enige nadeel van deze man is dat hij alleen op woensdag tot en met zaterdag en niet op zondag open is, maar het is een echte aanrader voor liefhebbers van vers gebakken desembrood, Zeeuwse bolussen en nog veel meer lekkers, zie zijn website www.demandiebakt.nl.

Wandel via de Meelstraat en de Dikke Toren weer richting parkeerterrein langs een vierkante waterput, Varreput of Volwelle genoemd. Deze waterput was oorspronkelijk een uit de middeleeuwen daterende spoelput ten behoeve van de lakennijverheid. Later werd de put gebruikt als brandput en als drenkplaats voor paarden en vee.

Tip: Monumentaal logeren kan ook bij het Huis met de Rode Kamer uit de 15e eeuw aan het Havenpark 13, zie www.monumentaallogeren.nl .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.