Deze wandeling door oud en nieuw Rotterdam begint bij de moderne Markthal (www.markthal.nl). Parkeer de auto bij de parkeergarage Markthal, zie website https://parkereninmarkthal.nl of neem de trein of metro en stap uit bij station Blaak.

De overdekte markthal met talloze winkels, restaurantjes en woonappartementen werd op 1 oktober 2014 door koningin Maxima geopend. Ook de Rotterdamse patatkoning Bram Ladage heeft hier een onderkomen.

Wandel hierna naar de imposante Grote of Sint-Laurenskerk, kortweg Laurenskerk genoemd. Dit gotische kerkgebouw werd gebouwd in 1525; tijdens het bombardement op 14 mei 1940 bleven alleen de muren en de toren overeind staan, maar de kerk werd met vereende krachten gerenoveerd. Het is het oudste gebouw in het centrum van Rotterdam (https://laurenskerkrotterdam.nl). De kerk is van dinsdag tot en met zaterdag te bezichtigen, op zondag alleen open voor kerkdiensten. Aan de voorkant van de Laurenskerk, het Grotekerkplein, staat een standbeeld van Erasmus uit 1622, ontworpen door beeldhouwer Hendrick de Keyser, het is het oudste bronzen standbeeld van Nederland.

Wandel via de Oppert naar de Meent en ga hier linksaf. Op nummer 88 is café brasserie Dudok gevestigd in een gebouw ontworpen door de Nederlandse architect Willem Marinus Dudok (https://dudok.nl/rotterdam). De Dudok appeltaart is hier een begrip. Neem ook even een kijkje in Museum Rotterdam aan de achterzijde van het Hoofdpostkantoor (https://museumrotterdam.nl). Het Hoofdpostkantoor aan de Coolsingel 42 is het voormalige postkantoor en rijksmonument gebouwd tussen 1915 en 1923.

Ernaast is het stadhuis gebouwd tussen 1914 en 1920; koningin Wilhelmina legde in 1915 de eerste steen. Beide gebouwen hebben wonder boven wonder het bombardement van 14 mei 1940 doorstaan. Sla vanaf de Meent linksaf naar de Coolsingel langs het Beursgebouw, gebouwd tussen 1936 en 1940 in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Erachter zie je het moderne World Trade Centre (WTC), dat in 1986 door de hal van het oude beurscomplex heen, boven op het dak met een ovaalvormige glazen zeegroene hoogbouw werd gerealiseerd. De befaamde trappen van het Beursgebouw worden binnenkort gedeeltelijk vervangen door twee brede roltrappen. Aan de overkant van de Coolsingel zie je de Bijenkorf uit 1957, ontworpen door architect Marcel Breuer.

Volg de Coolsingel en steek de Blaak over naar het Maritiem Museum aan de Leuvehaven (www.maritiemmuseum.nl). Het museum biedt wisselende tentoonstelingen en is absoluut een bezoek waard. Loop via de achterkant van het museum over het wandelpad langs de Leuvehaven naar de Wijnhaven. Deze oude binnenhaven werd al gegraven in 1613.

Het rode lichtschip, de Vessel 11, is een drijvende Britse pub (www.vessel11.nl/nl). Halverwege de Wijnhaven zie je de fraaie Regentessebrug uit 1899, vernoemd naar regentes Emma die samen met haar dochter Wilhelmina de brug officieel opende. De brug is geïnspireerd op de monumentale 19e-eeuwse Parijse bruggen. Op de hoeken van de brug zijn vier gebeeldhouwde bronzen leeuwen en boven de brugpijlers zijn vier lantarens aangebracht. Sinds 1995 is aan de Wijnhaven 7-13 het Mariniersmuseum (www.mariniersmuseum.nl) gevestigd; dit museum vertelt over het ontstaan en de geschiedenis van het Korps Mariniers. En volgens de dames bij de receptie is het museum niet alleen spannend voor jongens, maar ook voor meisjes.

Op de hoek zie je het Witte Huis, gebouwd aan het eind van de 19e eeuw en met zijn 11 verdiepingen hoog ooit de eerste wolkenkrabber van Rotterdam en het hoogste kantoorgebouw van Europa. Ook dit gebouw heeft het bombardement van Rotterdam doorstaan. Sla bij de Jan Kuitenbrug linksaf naar de Oude Haven (https://rotterdam.info/locaties/oude-haven). Vanaf de vele terrassen heb je uitzicht op de historische schepen.

Hierna is een bezoek aan een kubuswoning een must (https://rotterdam.info/locaties/kijk-kubus-1). De Kijk-Kubus is ingericht als museumwoning. Je krijgt hier een beetje een. idee hoe het is om in zo’n kubuswoning te wonen. Steek hierna de (drukke) Blaak over. Als laatste herkenningspunt in de stad zie je de Blaaktoren, beter bekend als “Het Potlood” door het opvallende puntvormige dak. Deze woontoren uit 1984 werd evenals de kubuswoningen ontworpen door de Nederlandse architect Piet Blom.

Tip: De meeste winkels in het centrum van Rotterdam zijn ook op zondag open. De Beurstraverse, door Rotterdammers de Koopgoot genoemd (www.koopgoot.n), was oorspronkelijk bedoeld als metrostation en als voetgangerstunnel om de Coolsingel veilig over te steken. Twintig jaar geleden kwamen daar ook winkels bij, inmiddels zijn het er ruim 40.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.