Historisch Delfshaven, ooit de haven van Delft, bestaat eigenlijk uit een paar grachten en de straten die erachter lopen. De wandeling begint in de Voorstraat met op nummer 13 het zogenaamde Zakkendragershuisje, gebouwd in 1653; het was destijds de plaats waar de broeders van het zakkendragersgilde bijeen kwamen. De Voorstraat gaat hier over in de Aelbrechtskolk.

Op nummer 12 is proeflokaal De Pelgrim (www.pelgrimbier.nl), gevestigd in een pand uit 1580 achter een gevel van 1792. Het werd ooit bewoond door de rentmeester van Delft, later werd het een Raadhuis. In 1995 werd in De Pelgrim de enige stadsbrouwerij van Rotterdam opgericht, de houten en koperen ketels waarin gebrouwen wordt zien er indrukwekkend uit. In het proeflokaal kan je al die soorten Pelgrimsbier proeven, maar ze schenken er ook een perfecte cappuccino met een Pelgrimslunch (Pelgrimkaas en Pelgrim bierpaté op brood met een kopje soep).

Op nummer 20 vind je de Oude of Pelgrimvaderskerk (www.pelgrimvaderskerk.n); vanaf hier vertrokken in 1620 de pelgrimvaders naar Amerika. De kerk is als Sint-Antoniuskapel gebouwd in 1417. Op zondag worden hier nog steeds kerkdiensten gehouden van de Hervormde Kerk. Wandel voorbij de witte ophaalbrug naar de Voorhaven; aan het einde staat korenmolen De Distilleerketel (http://demolenwinkelvandelfshaven.nl), op woensdag en zaterdag geopend, maar in de zomer ook op zondag. Achter de molen staat een molensteen met een afbeelding van Kees van Dongen, hij werd in 1877 in Delfshaven geboren.

Wandel terug over de Voorhaven en steek de Mouterbrug over naar de Voorhaven. Het monumentale pand op nummer 57 is een voormalig weeshuis. Op nummer 23 is het fraaie pand van jeneverstokerij Henkes.

Geniet nog even van het mooie uitzicht vanaf de Aelbrechtskolk over de museumhaven met monumentale schepen. Een oude foto laat de plek zien waar Kees van Dongen het uitzicht schilderde. Wandel weer terug over de Aelbrechtskolk en steek de witte ophaalbrug over.

In de Piet Heynstraat nr 6 werd in 1577 onze zeeheld Piet Heyn geboren, het huidige pand is uit uit 1871 maar de gevelsteen herinnert er nog aan. Wandel de Piet Heynstraat uit voorbij de Eben Haëzerkerk op de hoek van de Achterhaven en neem even de trap omhoog om een kijkje te nemen bij het standbeeld van Piet Heyn.

De wandeling gaat verder via de Achterhaven. Het monumentale pand Piet Hein werd in 1888 als spiritusfabriek gebouwd en in de vorige eeuw gebruikt als wasserij. Steek hier de grote voetgangersbrug over naar het VOC Zeemagazijn aan de Achterhaven 132, gebouwd in 1672 in opdracht van de VOC. Dit fraaie rijksmonument is inmiddels in gebruik als woning- en kantoorruimte. Wandel via de kade van de Achterhaven weer terug naar het begin van de route voor nog een laatste uitzicht op Oud Delfshaven.

Tip: Parkeren in Delfshaven is niet zo gemakkelijk. Ik parkeerde de auto aan het einde van de Coolhaven (doodlopende weg) en nam hier de stenen trappen naar het begin van de route. Met openbaar vervoer is Delfshaven te bereiken via de metro of met tramlijn 4.

Je komt tijdens deze route talloze eet- en drinkadresjes tegen. Het Wapen van Delfshaven aan de Aelbrechtskolk 29-31 heeft een uitgebreide kaart met aanlokkelijke gerechten (http://www.hetwapenvandelfshaven.nl).

2 thoughts on “12. Wandeling door Rotterdam Delfshaven (ZH)

  1. Beste Wil,
   Deze wandeling door Delfshaven is hooguit 4 km, je kunt de route zelf nog inkorten of langer maken uiteraard.
   Veel plezier!
   hartelijke groet, Ellie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.