De Rijp is met zijn ruim 100 fraaie 17e-eeuwse monumenten niet voor niets tot beschermd dorpsgezicht verklaard. Jan Adriaanszn. Leeghwater, geboren in 1575 in De Rijp, noemde het zelfs ‘het beste dorp van Holland’. Hij ontwierp in 1613 het raadhuis van De Rijp in Hollandse renaissance stijl.

De Grote Kerk uit 1655 heeft 23 prachtige gebrandschilderde ramen; binnen hangt een model van een oorlogsschip uit de tijd van Koning Willem III. Het kippenhok in de Kerkstraat is een kopie van een Rijper huis.

Museum ’t Houten Huys is gehuisvest in een zeventiende-eeuws redershuis. Je komt er alles te weten over de haringvangst en de walvisvaart (www.houtenhuis.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.