Een van mijn favoriete dorpen is toch wel Bergen. Wanneer ik in Bergen ben bekruipt mij meteen dat fijne vakantiegevoel uit de tijd dat mijn ouders hier een aantal zomers hun vakantie doorbrachten in een hotel en ik er dan ook een paar dagen ging logeren. Het aantal restaurants met terrassen is niet op één hand te tellen, vooral op een mooie dag heerst er een gezellige drukte. Bergen is van origine een kunstenaarsdorp, de ligging van het dorp met het prachtige natuurlandschap, de zee en het bijzondere licht inspireerden veel schilders, schrijvers en architecten. In het begin van de vorige eeuw vertrokken veel kunstenaars uit Amsterdam naar Bergen, zoals Leo Gestel en Matthieu Wiegman. En ik denk dat al die kunstschilders die hier destijds woonden en werkten, zoals Charley Toorop, Leo Gestel en Matthieu Wiegman hetzelfde vakantiegevoel hebben gehad.

Bergen staat vooral bekend om zijn museum Kranenburgh, gevestigd in de statige neoclassicistische villa Kranenburgh. De villa is gebouwd in 1882 als ambtswoning voor de burgemeester van Bergen Jacob van Reenen en zijn vrouw Marie. Later hebben er ook de kunstenaars Lucebert en Ans Wortel nog gewoond. Villa Kranenburgh werd in 1953 aangekocht door de gemeente Bergen, waarna het dienst deed als muziekschool en als onderkomen voor het Kunstenaars Centrum Bergen. In 1993 werd in de villa Kranenburgh het gelijknamige museum geopend, op initiatief van drie Bergense kunstenaars: Karel Colnot, David Kouwenaar en Kees den Tex.

In museum Kranenburgh is een omvangrijke verzameling schilderkunst van de Bergense School van 1900 tot heden. In de collectie van 3.500 kunstwerken bevinden zich topstukken van Leo Gestel, Jan Sluijters, Charley Toorop, Else Berg en Gustave de Smet. Tijdens mijn bezoek aan het museum was de tentoonstelling “Muze en model’ nog maar pas geopend. Deze tentoonstelling die loopt tot en met 24 maart 2024, toont geschilderde portretten die Bergense kunstenaars zoals Charlie Toorop en Matthieu Wiegman van hun familieleden maakten. Iedere zondagmiddag organiseert het museum in hun educatief atelier Studio C een workshop in Studio C. Deze workshops zijn geschikt voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. In de museumwinkel vind je uiteraard veel boeken over exposities en kunstenaars, kunstkaarten, designartikelen, sieraden, tassen en sjaals en leuke cadeautjes voor kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.