In deze stad, bekend om zijn kaas, stroopwafels en kaarsen, is veel moois te ontdekken.

Vanuit het station Gouda volg je de Stationsstraat en steek je de brug over. Je slaat meteen linksaf langs het water en volgt de borden richting Stadhuis/Markt. Automobilisten kunnen hier de parkeergarage inrijden (volg de borden Q-park Nieuwe Markt). Het grote gele gebouw heeft een lange historie: in 1450 is hier een vrouwenconvent gesticht, en in 1841 werd het verbouwd tot kazerne. Wandel langs het bronzen kaasmeisje en ga eerst voor een lekker kopje koffie naar de Koffiefabriek aan de Nieuwe Markt 64 https://koffiefabriekgouda.nl en wandel hierna via de Agnietenkapel naar de Markt.

De Waag uit 1669 is nu ingericht als kaasmuseum (www.goudsewaag.nl). In de museumwinkel kan je ambachtelijke boerenkazen en Hollandse kazen kopen en ook proeven natuurlijk.

Op de Markt is het stadhuis met zijn torentjes en rood/witte luiken de grote blikvanger. Wandel langs brasserie De Zalm en de andere terrassen naar de Korte Tiendeweg en ga rechtsaf naar de St. Janskerk (www.sintjan.com). Ga linksaf via het bruggetje naar de tuin van het Willem Vroesenhuis met een bronzen beeld van Erasmus.

Wandel via Achter de Kerk door het Lazaruspoortje naar de entree van Museum Gouda, gevestigd in het voormalige Catharinagasthuis uit 1500. De vaste collectie bestaat o.a. uit Gouds plateel en schilderijen van de Haagse en Amsterdamse School, zie voor wisselende tentoonstellingen de website (www.museumgouda.nl/nl). Even verder is de ingang van de St. Janskerk, beroemd om zijn glas-in-lood ramen, op zondag niet te bezichtigen (/www.sintjan.com).

Sla bij café de Markies linksaf de Torenstraat in en wandel langs het gele Jugendstil gebouw, magazijn De Zon, uit 1909. Volg nu de bordjes Museumhaven via de Westhaven. Aan de overkant zie je de entree van het museum aan de Oosthaven. Veel grachtenpanden staan vermeld op de lijst van monumenten, de bruine ANWB bordjes geven extra uitleg. Wanneer je aan het einde van de Westhaven komt, zie je links de korenmolen ’t Slot aan de Punt. De molen is gebouwd in 1832 op funderingen van een laatmiddeleeuws kasteel van de Heeren van Ter Gouw.

Maar de route gaat hier rechtsaf via de Veerstal naar de museumhaven. Bij de Mallegatsluis is museumhavencafé ’t IJsselhuis (www.museumhavencafe.nl), gebouwd als schipperswachtlokaal in 1912. De sluis verbindt de haven met de Hollandse IJssel. Wandel over de brug van de sluis en volg het voetpad langs de Turfsingel over de Vest. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de museumhaven en de Oudhollandse schepen (www.museumhavengouda.nl).

Even voorbij de Garenspinnerij (www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl), opgericht in 1861 en thans cultureel centrum, gaat de route verder via de witte ophaalbrug naar de Vlamingstraat. Volg hier de borden Stadhuis/Markt tot aan de Hoge Gouwe en ga rechtsaf. Voorbij de stenen Visbanken, gebouwd in 1588 waar eeuwen geleden vis werd verhandeld, is er bijna een einde gekomen aan deze wandeling vol historie. Loop nog even een rondje over de Markt en rust lekker uit bij het ruim 100 jaar oude Grand-Café Central met een art deco salon (www.grandcafecentral.nl).

Tip: In Gouda zijn de winkels niet alle zondagen open. Kijk voor een overzicht op www.koopzondagen.net/koopzondag/Gouda.html.

Tip: Op 13 december 2019 is het kaarsjesavond in Gouda. ’s Avonds branden er 1500 kaarsen achter de ramen van het stadhuis en nog eens duizenden achter de ramen van de panden rondom de markt. Ook worden de lichtjes in de kerstboom, geschonken door zusterstad Kongsberg in Noorwegen, ontstoken. Zie voor het volledige programma: https://goudabijkaarslicht.nl/

Tip: Op een mooie zomerse dag heb je vanaf het terras van restaurant De Kleischuur aan de Vest 2 een mooi uitzicht op de Museumhaven (www.dekleischuur.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.