Na mijn virtuele wandeling door Den Haag – nu wij met z’n allen tot 6 april niet meer op stap mogen – is Scheveningen aan de beurt. Ik heb een route uitgestippeld langs de highlights van Scheveningen met een link naar de websites. Maar je kunt deze route natuurlijk ook in je eentje wandelen.

Deze route begint bij het symbool van deze badplaats, het Kurhaus Hotel (amrathkurhaus.com/nl). Churchill, Marlene Dietrich en Pavarotti staan hier in het gastenboek. In 1818 was hier al een badhuis waar gasten – die toen al in de geneeskrachtige werking van zeewater geloofden – zich op een door paarden getrokken kar in zee lieten trekken om van hun gezondheidsklachten af te komen. In 1885 werd op deze plaats het chique Kurhaus geopend. Nog zo’n symbool van Scheveningen is de Pier (pier.nl); de pier werd geopend in 1961 en kwam in de plaats van de oude pier – officieel Wandelhoofd Koningin Wilhelmina geheten – die in mei 1901 door Prins Hendrik werd geopend.

De vernieuwde boulevard, ontworpen door de Spaanse architect en stedenbouwkundige Manuel de Solà-Morales, is een mooie brede wandelpromenade naar de haven. Museum Beelden aan Zee (beeldenaanzee.nl/nl/) ligt rondom en onder Paviljoen Van Wied. Dit paviljoen liet Willem I als cadeau voor zijn vrouw bouwen in de hoop dat de gezonde zeelucht haar van haar chronische slapeloosheid zou afhelpen. Nu drinken de leden van de Haagse Sociëteit De Witte in de zomermaanden hier een glaasje. Aan de voet van het museum aan de boulevard zie je de Sprookjesbeelden aan Zee; deze sculpturen, die verschillende sprookjes uitbeelden, zijn van de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness en horen bij het Museum.

Even verder staat het bronzen monument De Vissersvrouw van beeldhouwer en edelsmid Gerard Bakker en onthuld in 1982 door koningin Beatrix. Beneden aan de boulevard zie je de 15e-eeuwse Oude Kerk van Scheveningen (oudekerkscheveningen.nl) in de Keizerstraat, een gezellige typisch Scheveningse winkelstraat.

Even verder op de boulevard zie je de Gedenknaald die herinnert aan de landing van Willem van Oranje op het Scheveningse strand op 30 november 1813 toen hij terugkeerde uit ballingschap na de Franse overheersing. Op het schilderij zie je de aankomst van de Prins van Oranje te Scheveningen op 30 november 1813, van Nicolaas Lodewijk Penning (1764 -1818, Rijksmuseum). Wandel langs de 30 meter hoge rode vuurtoren uit 1875 die bovenop een duintje staat. Je kunt er via de wandeltrap even naar toe lopen. De toren bestaat uit 8 verdiepingen en een trap met 159 treden; het licht reikt ruim 53 kilometer (29 zeemijlen) ver en geeft twee lichtflitsen per 10 seconden (met dank aan Wikipedia).

Tot vóór de Tweede Wereldoorlog was de visvangst de belangrijkste bron van inkomsten van Scheveningen. In 1904 werden de havens geopend en in 1949 de visafslag in de eerste binnenhaven, zie de website van het Zeemanshuis (hetzeemanshuis.nl/rondleiding-visafslag-scheveningen). In de tweede binnenhaven met talloze restaurants liggen zeiljachten zij aan zij.

Neem tot slot even een kijkje in de website van Muzee Scheveningen (muzeescheveningen.nl), gevestigd in een schoolgebouw uit 1877 in de Neptunusstraat.

En hopelijk komen er spoedig betere tijden aan, dan wandel je weer terug naar het Kurhaus met je blote voeten op het strand of in de gezonde zee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.