Het Belasting & Douane Museum is sinds 1948 gevestigd in twee monumentale panden aan de Parklaan in Rotterdam. De panden zelf werden gebouwd in 1910. De eerste bewoner van het huis op nummer 14 was de directeur van De Kuyper distilleerderij in Schiedam, bekend van de jenever en de likeurtjes. En het huis op nummer 16 was tot 1965 in het bezit van de Rijksbelastingacademie, een semi-universitair opleidingsinstituut waar belastinginspecteurs werden opgeleid. 

Het museum is voor mij pure nostalgie. De laatste keer dat ik er was is eeuwen geleden, om precies te zijn tijdens een educatief uitje van de lagere school in 1956. Ik vond het destijds erg spannend om te leren hoe smokkelaars met verboden goederen via de Duitse of Belgische grens ons land binnenkwamen. Omdat dit zo’n tijd geleden is,  was ik eigenlijk heel benieuwd hoe het museum er tegenwoordig zou uitzien en daarom ben ik er tijdens de laatste week van de zomervakantie met de twee jongste kleinkinderen naar toe gegaan. Bij de entree  krijgen we eerst een speurtocht met twaalf opdrachten, geschikt voor kinderen van zeven jaar en ouder.  De speurtocht begint op de tweede etage en met al die hoge plafonds, blijken dat heel wat traptreden te zijn. Maar niet getreurd, er is ook gewoon een lift  Van enige nostalgie is totaal geen sprake meer, er zijn computers, doe-tafels, touchscreens, thematische en interactieve opstellingen. In andere woorden, ik stap hier de moderne wereld binnen. Het thema draait vooral om ‘t belastinggeld, belastingontduiking, invoerrechten, accijnzen en smokkelwaar. Een van de eerste vragen gaat over het betalen van belasting, en wat blijkt? Je betaalt ook belasting over snoepjes, dat hadden we niet gedacht. Het jongste kleinkind vindt het naar eigen zeggen een beetje saai, maar mijn oudere kleindochter is druk bezig met het vragenformulier. 

Op het Douane Dek krijg je meer informatie over de douane die samen met de speurhond  Doerak op jacht is naar smokkelaars. Ze stalen panter-, giraffen- en zebrahuiden, gedroogd krokodillenleer, tassen van slangenleer, ivoor en nog veel meer dierlijke producten. Hier vindt het jongste kleinkind het gelukkig wel erg leuk. Samen met een kersverse vriend gooit hij dozen in een vrachtwagen, haalt hij een bagage door de scanner en gaat hij met een rolkoffertje door het detectiepoortje. Tot slot krijgen de kleinkinderen een tablet om mee te nemen naar de derde etage om daar nog meer vragen te beantwoorden. Neem wanneer je er bent gelijk even een kijkje in het ‘slikkerstoilet’ waar drugssmokkelaars hun behoefte moeten doen, waarna onderzocht wordt of er bolletjes in zitten. Als je durft kun je je handen in twee plastic handschoenen in het toilet steken om te kijken of je bolletjes uit de ontlasting kunt halen. Vervolgens lees je hier ook waarom de douane zo’n soort maatregel neemt: van de 217 passagiers aanwezig op een vlucht van Dutch Caribbean Airlines werden er 83 verdacht van bolletjes slikken en alle 83 passagiers bleken het ook echt gedaan te hebben. Op zoiets staat een flinke straf, namelijk twaalf maanden gevangenisstraf. 

Van zo’n intensieve speurtocht krijg je natuurlijk trek, fijn dat er zo’n gezellig museumcafé is met ook terras in de binnentuin. We bestellen alle drie een tosti en een flesje limo. Het was een spannende dag in Rotterdam, die her en der misschien wat smerig was, maar bovenal heel erg gezellig

waar: Belasting & Douane Museum, Parklaan 14-16, Rotterdam, www.bdmuseum.nl

must see: Het DouaneDek

te doen voor de kids: groep 4 t/m 6 jaar knuffelhond Doerak, 7 t/m 9 jaar het DouaneDek,

vanaf 10 jaar speurtocht met vragenformulier en vragen beantwoorden met een tablet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.