De opvallend moderne Kunsthal in Rotterdam, geopend in 1992, ziet eruit als een grote platte doos met aan één kant een smalle hoge toren met hierop het zwart-witte logo van de Kunsthal. Het gebouw werd ontworpen door de wereldberoemde architect Rem Koolhaas samen met Fuminori Hoshino van het Rotterdamse architectenbureau OMA (Office for Metropolitan Architecture). De vloerplaat onder de grote tentoonstellingshal aan de Westzeedijk ligt iets hoger dan de straat, waardoor het lijkt of het gebouw zweeft. Ook de ligging is bijzonder, een hoogteverschil van zes meter verbindt het Museumpark aan de ene kant met de Westzeedijk aan de andere kant. In de expositieruimte van in totaal 3.300 m2 zijn zeven verschillende tentoonstellingshallen, een auditorium met ruim driehonderd zitplaatsen en een museumcafé. En dat hoogteverschil ontdek je ook tijdens je bezoek aan de Kunsthal wanneer je de hellingbaan omhoog loopt naar de expositieruimten.

Het bijzondere van dit museum is dat het geen eigen collectie heeft, maar wel vijfentwintig wisselende tentoonstellingen per jaar organiseert. En dat is ideaal voor mijn een na oudste kleindochter die zich heel erg interesseert in hedendaagse kunst, mode en fotografie en regelmatig te vinden is in de Kunsthal. Zij kent het museum dan ook op haar duimpje en dat is wel ideaal voor mij, want ik raak hier nogal eens de weg kwijt. De entree is aan de kant van het Museumpark en dan sta je ook meteen in het restaurant en bij de museumwinkel, maar die bewaren we voor later. Ook hier is de entree gratis tot en met 18 jaar, we krijgen allebei een papieren armbandje om als teken dat we zijn ingecheckt zodat we met een gerust hart naar binnen kunnen. Als eerste gaan we naar de zaal met de tentoonstelling [H]erkennen Herbouwen over het Rotterdams koloniaal verleden. En dat is uiteraard een heel actueel thema in het herdenkingsjaar van het slavernijverleden. In vijf verschillende kamers zijn historische objecten te zien met familie-eigendommen en persoonlijke verhalen van Rotterdammers over het koloniaal verleden en de slavernijgeschiedenis. Alle objecten staan uitgestald in kasten die zijn beschilderd door kunstenaar Dominique Latoel en deze kasten worden na de tentoonstelling geveild. De opbrengst ervan wordt geschonken aan het Comité Van Ver Gekomen. Deze tentoonstelling is te zien tot 29 oktober 2023. De tweede tentoonstelling die we gaan zie is die van fotograaf Steef Zoetmulder (1911-2004). Zoetmulder staat bekend om zijn surrealistische foto’s van iconische Rotterdamse gebouwen, stillevens en portretten die hij in de studio van zijn woonhuis aan de Voorschoterlaan in Rotterdam afdrukte. Na de oorlog was Zoetmulder een van de toonaangevende leden van de Nederlandse Fotografen Kunstkring. Ruim 2.500 foto’s werden destijds ondergebracht bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. De tentoonstelling is te zien tot 7 januari 2024. Als echte Rotterdamse herken niet alleen ik maar ook de kleindochter, veel locaties van zijn foto’s. En na verschillende expositieruimten te hebben bekeken, wordt het tijd voor iets lekkers in het museumrestaurant. De kleindochter kiest een frambozentaartje uit en ik ga voor die overheerlijke citroenmeringue. Tot slot kijken we nog even in de museumwinkel waar je allerlei leuke cadeautjes, posters, en boeken kunt kopen met een speciale aandacht voor Rotterdamse makers.

waar: Kunsthal, Westzeedijk, Rotterdam, kunsthal.nl

must see: foto’s van Steef Zoetmulder te doen voor kids: In het KunsthalLAB kunnen families en kinderen dagelijks zelf aan de slag met het maken van kunstwerken. Tot eind oktober staat het KunsthalLAB in het teken van de tentoonstelling [H]erkennen Herbouwen. Je kunt hier jouw persoonlijke protestbord maken die dan wordt opgehangen in het museum. kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/activiteiten/herbouwen-lab

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.