Een bezoek aan dit stervormige vestingstadje op Voorne Putten is beslist de moeite waard. Ik parkeerde de auto gratis op een grote parkeerplaats aan de Thoelaverweg.

Wandel via de poort onder de vestingwal de Kaaistraat in en vervolgens door de Vischstraat naar de Markt. In het voormalige stadhuis is het Historisch Museum Den Briel gevestigd (www.historischmuseumdenbriel.nl/nl). Boven in de gevel staat in vergulde letters “Libertatis primitiae (eersteling der vrijheid) geschreven en dat slaat uiteraard op de watergeuzen die op 1 april 1572 met de inname van Brielle de slag op de Spanjaarden wonnen. In het museum is alles te zien over de Tachtigjarige Oorlog en over Alva die zijn bril hier verloor. Tegenover het museum is eet- en drinklokaal De Hoofdwacht, gebouwd in 1789 (https://dehoofdwacht-brielle.nl); hier werden de wachtdiensten geregeld voor de bewaking van de stadspoorten.

Wandel via het Asylplein naar de middeleeuwse Catharijnekerk; vanaf de toren zwaaide Maria Stuart haar man Willem III uit toen hij naar Engeland ging. De wandeling gaat verder via de Rozemarijnstraat naar het Arsenaal gebouwd in 1708 voor wapenopslag van militairen. Volg nu de borden naar de historische haven en wandel via de brug naar links langs het havenkantoor aan het Slagveld. Even verder staat het standbeeld van Jan Pietersz Coppelstock, hij was de veerman die in maart 1572 de geuzen vertelde dat Brielle niet langer door de Spanjaarden werd bezet.

Volg hier het voetpad over de wallen langs molen ’t Vliegend Hert (www.vliegendhert.org). Even verder is het eeuwenoude Kruithuis, waar de 1 april vereniging een oudheidkamer heeft ingericht met een expositie over de 1 april vieringen, van april tot november in het weekend van 12.00 tot 16.00 uur gratis toegankelijk (www.beleefbrielle.nl/erfgoed/oudheidkamer-in-het-kruithuis). Wat een geluk dat ik tijdens mijn bezoek nog net op tijd was om de oudheidkamer te bezichtigen.

Aan het einde van het wallenpad kom je weer bij de het begin van de wandeling. En wanneer je de poort onder de wallen uitloopt naar het parkeerterrein kom je langs eiland het Waterravelijn dat onderdeel uitmaakte van de oude verdedigingswerken. Sinds begin 2019 is hier restaurant De Brielsche Aap gevestigd (www.debrielscheaap.nl). Vanaf het terras kijk je uit op de grote tuin met houten banken, picknicktafels en een speeltuintje.

Een mooi einde van een zonnige maar stormachtige dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.