Deze wandeling door de stad van heksen neemt je mee langs talloze historische monumenten en huizen van illustere bewoners. Oudewater verkreeg al in 1265 stadsrechten en is daarmee de oudste stad in het Groene Hart.

Volg de wegwijzers naar het centrum vanaf de Kapellestraat. Tegenover de neogotische St. Franciscuskerk uit 1882 is een voormalig klooster. Ernaast is de Ursula kapel, restant van een veel ouder klooster uit 1412. Even verder op nummer 5 is de 17e-eeuwse patriciërswoning met een fraaie trapgevel, eigenaar is de Vereniging Hendrick de Keyser. Op de hoek zie je het monumentale stadhuis uit 1588. Op het dak is een klokkenkoepeltje uit 1699.

Sla linksaf de Havenstraat in. Op nummer 4 is galerie De Drye Coninghen (www.dedryeconinghen.nl), het pand is gebouwd in 1517. Ga rechtsaf de Romeijnsbrug over.

Het bronzen beeldje van Pater Janssen is van kunstenares Miep Maarse. Aan het eind van de Romeijnstraat kom je in de Wijdstraat met een paar prachtige 16e en 17e-eeuwse panden. Op de hoek staat huize De Bonte Koe (1587). Vroeger was dit een schipperslogement en een huis van plezier. Kijk op nr 11 even omhoog naar de mooie trapgevel uit 1615.

Wandel deze straat helemaal uit en dan kom je op de sfeervolle Markt, omzoomd door knoestige platanen. Hier vind je dan Oudewaters roem: de Heksenwaag uit 1595 (www.heksenwaag.nl). Tot de 18e-eeuw werden hier nog mensen gewogen die werden verdacht van toverij. Je kunt je in het heksenmuseum nog steeds laten wegen op de authentieke weegschalen. Na afloop krijg je een certificaat waarop staat dat je (g)een heks bent!

Naast de Heksenwaag is Brasserie Hex (www.hexrestaurant.nl). Het oude pand is van binnen ruim en licht en ingericht met mosterdgele kuipstoeltjes. Met mooi weer is er buiten een groot terras.

De beeldengroep “Mensen in het hart van Holland” tegenover de Waag stelt een boerenfamilie voor die vanaf het bankje naar het 17-eeuwse huis met de Negen Koppen aan de overkant van het water kijkt. Het beeld herinnert aan de schrijver Herman de Man, die in de Leeuweringerstraat heeft gewoond. De wandeling gaat verder over de Donkere Gaard via de Kromme Haven; ga hier bij het sluisje de brug over weer richting Markt door de Leeuweringerstraat.

Op nummer 61 woonde Herman de Man van 1910 tot 1916. Hij werd in 1898 in Woerden geboren. Veel van zijn boeken spelen zich in en rond Oudewater af. Zijn roman “Het wassende water” uit 1925 werd in 1986 verfilmd en was een succesvolle televisieserie. In het huis ernaast op 59 is het geboortehuis (1762) van zeeofficier Cornelis de Jong van Rodenburgh, hij was o.a. begeleider van VOC handelsschepen vanuit Zuid-Afrika.

Neem even een kijkje in het Touwmuseum De Baanschuur (http://touwmuseum.nl) in de Reijersteeg. In dit museum, waar vroeger hennep en gereedschap van de touwslagers werden opgeslagen, leer je alles over garen, spintollen en touw. Weer terug op de Leeuweringerstraat is op nr 31 het geboortehuis uit 1547 van wiskundige Rudolph Snellius van Royen, hij was professor aan de Leidse universiteit.

En op nr 13 is het geboortehuis van ontdekkingsreiziger Hendrik Albertus Lorentz, later ambassadeur in Zuid Afrika en overleden in Pretoria in 1944. Tegenover de Oud-katholieke kerk uit 1882 is de opstapplaats voor een Grachtenvaert. Stap in zo’n fluisterboot en laat je varen door de grachten en over de Hollandsche IJssel (alleen van april t/m oktober, zie de website https://geelbuik.nl/tickets).

Wandel tot slot door de Marktstraat naar de Grote of St. Michaëlskerk met een klokkentoren uit 1300 en hiermee het oudste monument in Oudewater. De toren was in die tijd ook een vestingwerk, vandaar de dikke muren. Maak een rondje om de kerk; je bent nu weer in de Wijdstraat. Tracteer jezelf nog even bij de witte Cosijnbrug op een prachtig uitzicht over de IJssel, een mooi eind van deze wandeling vol historie.

Tip 1: En loop voordat je weer naar huis ook nog even binnen bij Brasserie Joia aan Havenstraat 1 (/www.joiabrasserie.nl).

Tip 2: Parkeren in het centrum van Oudewater is alleen mogelijk met een blauwe kaart, maar op de grote parkeerplaats aan het begin van de Kapellestraat is dat gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.