Een van de mooiste en meest sfeervolle musea in Nederland is wel het Huis Van Gijn. In deze twee monumentale panden uit 1729 woonde advocaat en bankier Simon van Gijn van 1864 tot aan zijn dood in 1922. Tijdens het bezoek heb je even het gevoel dat de voormalige bewoner even op reis is, al die prachtige kamers zijn nog precies zo ingericht als in zijn tijd. Simon van Gijn en zijn vrouw woonden er al ruim 20 jaar toen zij besloten om de rechterhelft van het pand te laten renoveren, waarbij de voorkamers aan de voorkant van het pand werden vergroot. Zo kwam er nog meer ruimte voor de grote verzameling meubels, wandtapijten, porselein, zilver, scheepsmodellen en schilderijen.

Bij de entree krijg je een leuke speurtocht met veertien multiple choice vragen (voor kinderen vanaf 9 jaar) van het hoofd van de huishouding, juffrouw Fijn van Draat. Zij is op zoek naar personeel, maar ze wil eerst weten of je er wel geschikt voor bent, dat wordt dus goed opletten in al die kamers. De wandeling begint in de bijkeuken en de keuken met koperen pannen, een hardstenen fornuis en een 19e-eeuws kolenfornuis. En op de vraag hoe een ramenspuit werkt hoef je alleen maar de code op je telefoon te scannen en het filmpje te bekijken. De grote zaal met kostbare wandtapijten werd gebruikt voor ontvangsten en partijen, het is de oudste bewaard gebleven zaal met tapijten in een Nederlands woonhuis. Mevrouw had haar eigen rode salon waar zij gasten kon ontvangen of theedrinken met vriendinnen. Ernaast is de eetkamer met schitterend serviesgoed en rijen zilveren bestek, en een aparte dienkamer waar het servies, glaswerk en zilver werd opgeborgen. Er werd overigens uitsluitend gegeten bij het licht van kaarsen of een olielamp. Ook de tuinkamer met serre ziet er heel gezellig uit. Via het monumentale trappenhuis kom je op de eerste verdieping met de slaapkamers met een boudoir voor mevrouw, het behang dateert nog uit de tijd van de bouw. Neem ook even een kijkje in de badkamer met een bad op pootjes en mooie tegels op de wanden en het plafond. Van Gijn bracht heel wat tijd door in zijn bibliotheek en studeerkamer, de boekenkasten puilen uit van zeldzame oude drukken. De tweede verdieping was het domein van de dienstboden, met sobere slaapkamers en een grote wasruimte met een linnenpers. En de zolder is uniek met de oudste speelgoedcollectie in Nederland, met onder meer draaimolens, poppenhuizen, serviesjes en een winkeltje en heel veel poppen,. Hier staan ook twee rekken met verkleedkleding voor groot en klein, die je voorzichtig kunt passen.

Tot slot is de romantische tuin achter het museum een bezoek meer dan waard. Het is een reconstructie van Simon van Gijns 19e eeuwse Engelse landschapstuin met slingerende paden, verhoogde rozenperken en eenjarige planten. In de zijtuin is een moestuin met fruitbomen, bessen- en aardbeienstruiken en een muur met leifruit. Er is ook een plukborder voor bloemen in het museum. Van de oude tuin zijn alleen de plataan, esdoorn en moerbeiboom overgebleven, Het chaletachtige tuinhuis is een reconstructie van het originele tuinhuis dat Van Gijn in 1900 liet bouwen in de zonnigste hoek van de tuin. Na afloop van het museumbezoek ga je nagenieten in het 19e-eeuwse museumcafé, bij de koffie is er zelfgemaakte pruimentaart, maar er zijn ook heerlijke lunchgerechten. Bij mooi weer zijn de tuindeuren open en zit je er heerlijk op het terras onder de eeuwenoude plataan.

waar: Museum Huis van Gijn, Nieuwe Haven 30, Dordrecht, huisvangijn.nl

Must see: speelzolder voor de kids en tuin voor oma

te doen voor de kids: speurtocht door het museum met zestien vragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.