Het spraakmakende Depot van museum Boijmans Van Beuningen werd op 5 november 2021 geopend door Koning Willem-Alexander. Het eerste kunstdepot dat toegankelijk is voor publiek, werd ontworpen door architectenbureau MVRDV. MVRDV is een afkorting van de achternamen van de architecten Winy Maas, Jacob van Rijs, en Nathalie de Vries. Om met een paar feitjes te beginnen: het depot is 39,5 meter hoog, de diameter van het gebouw is onderin 40 meter, bovenin 60 meter, er zijn 7 verdiepingen, op het dak is een restaurant met terras en een tuin met 75 berkenbomen en het pand bevat 1664 spiegelpanelen met een gezamenlijke oppervlakte van 6609 m2. In het depot zijn 152.000 kunstwerken opgeslagen uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en van particuliere collecties en bedrijfscollecties.

Ik ga er op een zondagmiddag naar toe met mijn oudste kleinzoon en buiten maken wij – net als al die andere bezoekers – als eerste een selfie van ons spiegelbeeld in die grote ronde bol. Bij de entree schrijven we ons in voor een instaprondleiding van een half uur door een van de depotgidsen. Je komt dan in verschillende werkruimtes, je bekijkt de kunstwerken van dichtbij en je hoort meer over het gebouw en het behoud van de collectie. Hier kun je je niet van tevoren voor inschrijven, maar we hebben geluk, want over een uur kunnen we mee met de eerstvolgende rondleiding. Nu hebben we genoeg tijd over om al die trappen omhoog te lopen waarbij je onderweg allerlei kunstwerken ziet uitgestald. Maar je kunt ook met de lift helemaal naar boven gaan en dan de hoge zigzagtrappen naar beneden nemen. En heb je net als ik last van hoogtevrees is er maar één tip: probeer niet naar beneden te kijken wanneer je in de lift zit of over de trappen loopt langs transparante leuningen en balustrades.

Alle kunstwerken zijn opgeslagen in veertien compartimenten die zijn ingericht met rekken, stellingen en kasten voor alle verschillende kunstwerken. Ook is er een aantal restauratie-ateliers waar je een kijkje kunt nemen (op zondag gesloten). Niet alle kunst die hier ligt opgeslagen is te zien als bezoeker, want particuliere verzamelaars en bedrijven hebben hier hun eigen privé depot. Hier en daar kun je ook van het uitzicht genieten. Niet iedereen was blij met de komst van het Depot. Artsen van het nabijgelegen Erasmus MC maakten bezwaar in verband met de privacy van patiënten, om die reden is het spiegelglas aan die kant met folie bedekt, zodat het lijkt of de ramen beslagen zijn. De tafeltjes van het restaurant Renilde op de zesde verdieping zijn jammer genoeg allemaal bezet en er staat een lange rij wachtenden. Dan gaan we maar een kijkje nemen op de daktuin naast het restaurant, vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over de stad. Het restaurant is genoemd naar kunsthistorica Renilde Hammacher-van den Brande, zij was van 1962-1978 conservator bij Museum Boijmans van Beuningen. Dan staan we klaar voor de rondleiding – stofvrij gekleed in een witte jas. Onze gids Joep weet veel te vertellen over het Depot en neemt ons ook mee in een compartiment waar oude schetsen bewaard liggen in talloze laden bij een temperatuur van exact 20 graden en 50% luchtvochtigheid. Tot slot geeft hij nog als tip mee: de gidsen nemen je elk uur mee naar een ander compartiment, dus denk er om dat je niet op hetzelfde tijdstip weer inschrijft voor een rondleiding. Na afloop steken we nog even de weg over naar restaurant Westkop voor onze welverdiende cappuccino met appeltaart.

Waar: Het Depot, Museumpark 24, Rotterdam, boijmans.nl/depot

Restaurant Westkop, Museumpark 35, Rotterdam, dewestkop.nl

must see: dakterras

te doen voor grote kids: rondleiding door een van de gidsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.