Laren was ooit een brinkdorp, waar koeien en schapen in de ochtend en avond bijeenkwamen. Pas aan het einde van de 19e eeuw groeide Laren uit tot kunstenaarsdorp. Een van de eerste kunstenaars die het ongerepte Laren ontdekte was Jozef Israëls. In navolging van hem streken er tientallen schilders eind 1800 neer om met hun ezel naar de hei te trekken. Anton Mauve werd wereldberoemd door zijn doeken van grazende schapen op de Larense heide. Hij woonde met zijn vrouw in Villa Ariëtte aan de Naarderstraat 48. Piet Mondriaan woonde van 1915 tot 1919 in een Larens pension en had er zijn atelier aan de Noolseweg. Al die schilders lieten hun sporen na in de Larense School. Tegenwoordig is het een dorp met mooie villa’s in lommerrijke lanen, modewinkels, druk bezette terrassen, gezellige brasserieën en bekende Nederlanders. Het kunstlievend publiek komt graag in het Singer Museum met de prachtige beeldentuin. De Amerikaanse kunstschilder William Singer liet in 1911 deze villa ‘De Wilde Zwanen’ bouwen. Samen met zijn vrouw Anna verzamelde hij een grote kunstcollectie. Hier ontvingen zij hun vrienden, onder wie vele kunstenaars. Na zijn dood besloot zijn weduwe het huis in te richten als museum en liet er in 1956 een museum en een theater aan de villa bouwen.

Tijdens mijn bezoek bekeek ik allereerst de nieuwe expositie ‘La Grande Bleue, Schilders van de Mediterranee’. En zoals de naam al zegt beschrijft de tentoonstelling de aantrekkingskracht die de Middellandse zeekust vanaf 1870 uitoefent op Nederlandse, Franse, Italiaanse, Spaanse en Belgische kunstschilders. Er hangt hier werk van onder meer de Nederlandse kunstenaars Kees van Dongen, Leo Gestel, Isaäc Israëls, Jan Sluijters, Charley Toorop en Johan Barthold Jongkind die werkten aan de Italiaanse bloemenrivièra en op de eilanden Capri, Mallorca, Corsica en Sicilië. Erg leuk zijn de ansichtkaarten uit het begin van de vorige eeuw met plaatsen rond de Middellandse Zee die ook op de schilderijen te zien zijn. Deze expositie loopt tot 8 januari 2024. In de Nardinczalen hangen werken van Anton Mauve, Jan Sluijters, Isaäc Israëls, Jan Hendrik Weissenbruch en Leo Gestel, die zij in of rond Laren en Blaricum hebben geschilderd. In de twintigste eeuw komt er een nieuwe generatie kunstenaars zoals Jan Toorop, Jan Sluijters, Kees van Dongen, Bart van der Leck en Piet Mondriaan met werken van het modernisme, luminisme, expressionisme, kubisme en De Stijl.

Ik dronk een heerlijke cappuccino in de zonnige voormalige woonkamer van de Singers, ingericht als museumcafé. Met mooi weer kun je ook koffie of thee drinken op het terras met uitzicht op de bijzondere tuin ontworpen door landschapsarchitect Piet Oudolf en ingericht met beelden van hedendaagse Nederlandse kunstenaars. De beeldentuin met 100 verschillende soorten planten is gratis toegankelijk. Tijdens een tuinrondleiding (uitsluitend op woensdag en zaterdag om 11.00 uur) vertelt de gids je meer.

Wanneer je de museumwinkel helemaal uitloopt kom je bij het open kinderatelier waar opa’s en oma’s hun kleinkinderen (van alle leeftijden) elke zondagmiddag tussen 12 en 16 uur kunnen brengen. Terwijl opa en oma het museum bezoeken, gaan de kinderen zelf aan de slag met schilderen, tekenen, collages maken of allerlei andere leuke activiteiten. Aanmelden is niet nodig, toegang is gratis op vertoon van een entreekaart.

Waar: Singermuseum, Oudedrift 1, Laren, singerlaren.nl, gereserveerd tijdslot is gewenst.

must see: beeldentuin van Piet Oudolf

te doen voor kids: open kinderatelier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.